РНК ваксините създават по-мощен имунитет от този след преболедуване

  • 03 август 2021 10:53

  • 3972
  • 1
 РНК ваксините създават по-мощен имунитет от този след преболедуване
© Pixabay

Главният държавен здравен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил, вчера обяви, че вече сме в четвъртата вълна на пандемията от коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27544

"Виждаме надигането на гребена, виждаме почти 400 заразени вчера. Трябва да се спазват мерките - най-вече дистанция и дезинфекция. Този ръст трябва да ни притеснява и да светне червената лампичка. Единственото познато средство за справяне с инфекциозните болести е ваксинацията - бърза, едновременна и на големи части от популацията. Поединичното спасяване не е спасяване на обществото", каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

"Един вирус оживява в клетката. Целта на всяко нещо, което е близо до живота, е да пребъде. Влиза в клетката, размножава се бързо, излиза от клетката, вижда нови клетки и влиза в тях. Обаче имунната система на организма е по петите му. Как да излезе? Като накара организма да кашля и киха. Така върви заразата. Другият човек е друга вселена, надява се да не е ваксиниран. Коронавирусът не е по-специален, просто това е първата пандемия в нашия живот", обясни специалистът.

Доц. Николаева-Гломб се съгласи напълно с математика от БАН проф. Николай Витанов, че скоро може да имаме по 3000 заразени дневно. 

"Неговите модели доказаха верността си. Първата вълна бе незабележима, благодарение на мерките. Втората и третата ни удариха доста стабилно и каквото каза проф. Витанов - това се случи", отбеляза тя.

1 млн. българи са напълно ваксинирани, а по думите на доц. Николаева-Гломб това е малко на фона на 7 млн. население.

Ваксинираните срещу COVID-19 у нас надхвърлиха милион

"В процес на рушене е догмата, че най-стабилният имунитет е след прекарване на заболяването. Чрез информационните РНК ваксини се установи, че те създават много по-мощен имунен отговор от самото преболедуване. Тежко преболедувалите имат относително силен имунитет. Такъв се получава при информационните РНК ваксини", подчерта вирусологът.

 

Доц. Николаева-Гломб изрази надежда южноафриканският вариант да не се разпространи в България, тъй като той е най-тежкият.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27544

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
3972 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.03 | 11:17

1
Дайте да си мерим имунитетите

Добави коментар

Водещи новини