Гледай на живо

Ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с вариант Делта на новия COVID

  • 19 юли 2021 13:06

  • 1478
  • 0
Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с вариант Делта на новия COVID
© Pixabay

Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с варианта Делта на новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира руския вирусолог Сергей Нетесов, завеждащ лабораторията по бионанотехнологии, микробиология и вирусология на Новосибирския държавен университет.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26628

Много по-често срещани при индийския вариант на Ковид-19 са стомашно-чревните проблеми, казва в интервю за изданието "Известия" Нетесов, цитиран от БТА. 

COVID-19 инфодемията и необходимата имунизация срещу дезинформации

"Има по-малко хора (включително заразените с варианта Делта) с нарушени обоняние и вкус, а стомашно-чревните симптоми са по-чести," отговаря той на въпрос дали индийският вариант на новия коронавирус има нови симптоми.

Според Нетесов това се дължи на факта, че е настъпила мутация в шиповидния протеин, а заедно с това се променя и начинът, по който си взаимодейства с клетките. "Очевидно той започва да се свързва по-добре с тях. Такива клетки има в белите дробове, по стените на кръвоносните съдове и в червата. Много е вероятно точно това да води до промяна в симптомите", добави той.

Д-р Аспарух Илиев от Берн: Вълната на Делта варианта у нас е неизбежна

Вирусологът отбеляза, че вече е доказано, че вариантът Делта се размножава по-бързо в организма на заразените. "Това става ясно от данните, предоставени от повече от една държава. Затова и заболеваемостта нараства дори в страни, където има високо ниво на ваксинация", обяснява още вирусологът Сергей Нетесов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26628

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1478 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини