COVID-19 инфодемията и необходимата имунизация срещу дезинформации

  • 19 юли 2021 10:40

  • 365
  • 1
COVID-19 инфодемията и необходимата имунизация срещу дезинформации
© Pixabay

Короната не съществува, маските могат да убиват, ваксините съдържат микрочипове, опасни са и имат вредни действия - на тези и безброй подобни дезинформации попадаме всекидневно в инфодемията, свързана с пандемията Ковид-19, съобщава специално за БТА агенция МИА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25395

Част от тези дезинформации нанасят много вредни последици за общото здраве и унищожават доверието на хората по отношение на предприеманото в борбата на пандемията. Инфодемията за Ковид-19 се разпространява успоредно с разпространението на вируса и последиците от него. Медиите постоянно съобщават новини, обществеността е залята от информации, сред които често се оказват и непроверени факти, които дезинформират и под натиска на "безизходната" ситуация често стават истина, в която вярват много хора.

Всичко това тласка гражданите към недоверие в съществуващите мерки и препоръки и застрашаване на собственото здраве и здравето на околните. Всичко поради една (дез)информация. Съветът за медийна етика (СЕММ) продължава да получава сигнали и по време на пандемията, като най-голяма част от тях, както казват, се отнася до едностранното и сензационно информиране в медиите.

"Бяха подавани сигнали срещу медийно съдържание, в което са разпространявани информации за наличието на евентуално лекарство против короната, информации, поддържащи така наречените теории на заговора, непроверени информации от социалните мрежи, след това текстове, имащи за цел разчиствания на политически сметки и обвинения по отношение на начините за справяне с пандемията, и така нататък", заяви Марина Тунева, изпълнителен директор на СЕММ.

Доклад: Борбата на ЕС с дезинформацията е недостатъчна пред нововъзникващите заплахи

Професор д-р Никола Пановски казва, че в началото на пандемията 30 процента от населението в страната изобщо не вярвало, че болестта съществува, а след 5500 смъртни случая 10 процента все още не вярват в това. Част от вината той поставя в несправянето на Световната здравна организация с противоречивите и, според него, често пъти ненаучни мнения.

"Ето само един пример - науката доказва, че естествено придобитият имунитет е дълготраен, вероятно доживотен, а СЗО форсира изкуствен имунитет за всички, включително и за изкаралите, което е противно на целия досегашен опит", каза той.
Така в Македония въз основа на тази дезинформация, както казва той, на първо място се ваксинираха изкаралите и естествено имунизирани. Като друг пример д-р Пановски подчертава носенето на маска на открито, когато човекът е съвсем сам, с обяснението, че вирусът се разпространявал от уличния прах, като така някой ще си го обясни, че "ни пускат вирус от самолети".

МИТОВЕ vs ИСТИНА: Ваксините срещу COVID-19

"Част от хората се плашеха да отидат в болница, огромна част все още се плашат да се ваксинират. Например дезинформациите за АстраЗенека, които бяха преди всичко мотивирани от финансови причини, отнеха десетки животи през март тази година, когато хората отказваха да я приемат, поради което ги връхлетя пролетната вълна", заяви д-р Пановски.

"Разпространението на дезинформации за Ковид-19 като част от битката за политическо първенство и мотива да се "очерни" политическият противник. Битката за най-бързо съобщаване на определени информации предизвика публикуване на непроверени информации, които често предизвикваха паника.

Това потвърждават от СЕММ, като заявяват, че тази битка изисква да не се проверява съдържанието, което се публикува, особено ако то произлиза произтичат от социалните мрежи. Освен това, както казват, имайки предвид, че дезинформациите са "плод на съзнателно намерение за разпространяване на погрешни информации", става ясно, че те имат и някакъв мотив, независимо дали това е мотив да се "очерни" политическият противник, да се подкрепят "теориите", че коронавирусът не съществува или че е нечия измислица, да се поддържат "антиваксерските" мнения и т.н. Понякога такива информации произлизат и при наличието на така наречен информационен вакуум, по-точно недостатъчно и нередовно информиране на обществото от надлежните институции или пак при ограничен достъп до информация.

Д-р Пановски заяви, че лицата, които не вярват в съществуването на вируса, са и негови главни преносители, предаде БТА.

"Когато въпреки огромния брой дезинформации и лъжливи новини СЗО излезе с препоръка за носене на ръкавици от цялото население - мярка, нямаща връзка със здравия разум, се случва това, което се случи, или когато им трябваха шест месеца, за да приемат, че вирусът се разпространява чрез аерозоли и да препоръчат носене на маска", заяви той.

"Ваксината за имунизация от дезинформации съществува, важно е да се спазват препоръките, сухата наука, особено без финансово или политически мотивирани сметки". Д-р Пановски посочва искреността и истината като основни в справянето с дезинформациите във връзка с Ковид-19. Обясненията и отговорите, диалогът, постоянството, фактите и цифрите според него са необходима част от борбата за тази цел.

От СЕММ казват, че е много важно веднага щом бъдат разпознати такива информации, те да не се споделят, като с това се попречи по-нататъшното им разпространение.

"Много е важна ролята на медийната грамотност и създаването на умения за критична преценка на новинарското съдържание, които ще помогнат на читателите да оценят какво заслужава тяхното внимание и какво трябва да бъде отхвърлено", казват от СЕММ. Като част от решението за тези проблеми се посочва ползването на алтернативни източници на информации, достоверни и проверени източници, внимателно консумиране на информацията от социалните мрежи.

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 не са "експериментални"!

Всички дезинформации и тяхното разпространение чрез прехвърлянето им от една медия на друга, стигнаха до широката публика и предизвикаха сериозни промени в мненията и отношението, дотам, че да предизвикат вреда за тяхното здраве и здравето на другите. Имунизацията против дезинформациите за Ковид-19 е необходима - това е заключението и от Индекса на медийна грамотност в рамките на проекта "Инициатива за европейски политики" на Институт отворено общество - София, който помества нашата страна в дъното на ранг-листата, след Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора и Турция.

В Доклада се прави изводът, че по-добро и функционално образование и специализирано обучение по медийна грамотност ще осигурят повече устойчивост към най-тежките форми на фалшиви новини, а справянето с лъжливите новини и дезинформациите ще намали степента на политическа и социална конфронтация, ще повиши доверието в обществото и ще допринесе за по-здравословна среда по време на пандемията от Ковид-19.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
365 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.19 | 21:09

1
Имунизацията против ковид инфодемията е да разследвате и съдите НОЩ и останалите локални организатори на пландемията.

Добави коментар

Водещи новини