Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания

  • 22 юни 2021 12:56

  • 385
  • 0
Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания
© Pixabay

Британски лекари установиха, че консумацията на три-четири чаши кафе дневно понижава с 20 на сто вероятността от развитие на хронични чернодробни болести и с 49 на сто риска от смъртни случаи при такива заболявания, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследването бяха публикувани в сп. "Би Ем Си пъблик хелт".

Кафето и чаят ободряват, но са безсилни срещу грешките

"Кафето е общодостъпно, което позволява използването му като средство за профилактика на хроничните чернодробни заболявания. Това би било особено полезно в страните с ниски доходи, чиито жители значително по-често страдат от подобни болести и не разполагат с постоянен достъп до медицински услуги", каза Оливър Кенеди от университета на Саутхемптън, Великобритания.

Хроничните чернодробни заболявания през последните години са една от водещите причини за преждевременна смърт сред населението на света. По данни на Световната здравна организация всяка година те отнемат живота на около 132 милиона души по света, което е около 2,4 на сто от всички смъртни случаи. Повечето случаи са сред населението на страни с ниски и средни доходи.

Кафето предпазва слуха на мъжете

Кенеди и екипът му са анализирали данни за над 400 000 британци. Учените детайлно проучили хранителния им режим, наличието на чернодробни болести.

Специалистите установили, че по-благоприятен ефект върху здравето на черния дроб има вареното кафе в сравнение с инстантното. Любителите на топлата напитка страдат средно с 20 на сто по-рядко от стеатоза, от алкохолна и неалкохолна цироза и други, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Novini.bg
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини