-
25 август 2021 18:35
- 895
- 0
Американски учени изследваха химичния състав на кафето и изолираха три съединения, които му придават богат вкус, текстура и консистенция, съобщиха БТА и ТАСС.
Химиците преди вярваха, че текстурата на напитката е свързана с наличието на определена комбинация от мазнини и захари. Специалисти от щатския университет на Охайо обаче установиха, че усещането в устата се определя от малък брой къси молекули.
Кафето съдържа не само кофеин, но и стотици други сложни органични съединения, чиято комбинация определя цвета на напитката, нейния вкус, текстура, плътност и други характеристики, които влияят пряко върху усещането за пиене.
От години химиците изучават подробно състава на кафето с надеждата да изолират онези вещества, които са отговорни за най-важните вкусови и тактилни усещания. Техните експерименти разкриха няколко неочаквани характеристики на кафето.
Например учени от Белгия установиха, че значителна част от съединенията, отговорни за уникалния вкус на кафето, се произвеждат от бактерии по време на преработката на зърната. Генетици от САЩ откриха необичайна връзка между чувствителността към горчив вкус и отношението на човек към кафето.
Крис Симънс и колегите му от университета на Охайо открили, че стипчивостта се дължи на меланоидинови съединения, образувани от реакция на Маяр (между аминокиселини и захар) по време на печенето. Твърдостта се дължи на новооткрито съединение, съдържащо аминокиселина. Задържането на вкуса в устата е свързано с две съединения на кафеоилхиновата киселина. Когато те са повече обаче, кафето киселее.
Химиците са работили с опитни дегустатори. По време на експериментите те са разделили кафето на 12 фракции и са ги помолили да оценят вкуса им.
Последвайте канала на
Свързани новини
Кафето поскъпва заради слаба реколта
27 юли 202115:16
Кафето не увеличава риска от сърдечна аритмия
23 юли 202115:40
Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19
22 юли 202112:08
Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания
22 юни 202112:56
Кафето и чаят ободряват, но са безсилни срещу грешките
02 юни 202113:51
Ето защо обичаме кафе
26 май 202110:51
Ето защо трябва да спрете кафето преди 9 часа сутринта
06 декември 202207:02
Григор Димитров прегази Алкарас и е на полуфинал!
Държавата заличи над 3 млн. лева от дълга на ЦСКА - София, Левски излезе от “черния” списък
Костов: Имаме огромно предимство пред Славия, би трябвало да победим Лудогорец и ЦСКА
Балкан разгроми ЦСКА в дебюта на Васил Христов
Каранга: Вече съм приготвил как да отпразнувам, ако вкарам на Левски
Повдигнаха ново обвинение на наказания Тонали, бил залагал и като футболист в Англия
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Томислав Дончев: Ако една връзка стане невъзможна, кой е виновен - който я прекратява или който я е направил невъзможна?
28 март 202419:00
Кои са подводните камъни пред избора на служебна власт?
28 март 202422:52
Проф. Пламен Панайотов: Не ми е ясно как може някой насила да бъде назначен за министър-председател
28 март 202418:17
"Сиела Норма": Не сме правили избори 2 в 1, флаш паметите не са надеждни за архивни данни
28 март 202421:19
Тежка катастрофа между кола и мотори в София, моторист е с опасност за живота
28 март 202420:22
Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"
28 март 202420:25
Водещите новини! Европейската прокуратура нищи измами в български ски курорт. Мъж се опита да нахлуе в президентството (и още…)
28 март 202419:01
Зеленски към САЩ: Бързото одобряване на военна помощ е жизненоважно
28 март 202421:11
Русия: Терористите, осъществили атентата в Москва, са финансирани от Украйна
28 март 202419:55