Кафето предпазва слуха на мъжете

  • 08 февруари 2021 14:16

  • 385
  • 0
Кафето предпазва слуха на мъжете
© Pixabay

Испански учени установиха, че мъжете, които пият поне по чаша кафе на ден, намаляват риска от загуба на слух с 15 процента, съобщи в. "Дейли мейл".

Подобна връзка обаче не е установена при жените, вероятно заради физиологични разлики, предаде БТА. 

По-високите нива на хормона естроген предпазват жените от загуба на слуха с годините и затова значението на храната не е толкова голямо в това отношение, обясниха учените от Автономния университет в Мадрид.

Кафето намалява риска от рак на простатата

Кафето съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Вероятно на това се дължи полезното му действие върху слуха. Увреждане на митохондриите - енергийните генератори в клетките, може да допринася за дегенеративните болести, каквото е и намаляването на слуха. Антиоксидантите имат предпазен ефект върху митохондриите.

Учените са работили с данни от британската Биобанка - голямо изследване на поколението. Така те са анализирали консумацията на кафе сред 36 923 души на средна и по-голяма възраст. Слухът им е проверен в началото и след това още два пъти за 11 години. Резултатите са анализирани, така че да бъдат отчетени и други фактори, като тютюнопушене, излагане на шумна музика или шумна работна среда.

Последвайте канала на

Novini.bg
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини