COVID-19, ваксините и децата: Какво трябва да знаем?

  • 17 юни 2021 09:07

  • 1509
  • 3
COVID-19, ваксините и децата: Какво трябва да знаем?
© Bulphoto, архив

Независимо от пандемията от COVID-19, родителите трябва да направят всичко възможно да не прекъсват рутинните имунизации и реимунизации на децата си с всички ваксини, включени като задължителни в Имунизационния календар на Република България. Това напомнят от Министерството на здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31553

Важно е децата и бебетата да продължат да се ваксинират по график. По този начин, в контактите си с други деца, те ще бъдат защитени и от други болести, някои от които - животозастрашаващи.

За да разберете дали в дадения момент се правят задължителните имунизации и реимунизации, е необходимо да се свържете с личния лекар на детето. Тъй като ситуацията с COVID-19 е динамична, е възможно педиатрите често да коригират начина, по който работят, съветват от МЗ. 

Ако не можете да посетите клиниката, в която трябва да се постави следващата ваксина на детето Ви, имайте готовност да го направите незабавно след възобновяване работата на Вашия педиатър, напомнят още от ведомството.

Актуални указания за ваксинирането срещу COVID-19 може да получите от Вашия личен лекар, педиатъра на детето Ви, на сайта: www.coronavirus.bg, на интернет страниците на Министерството на здравеопазването и на регионалните здравни инспекции.

95 новозаразени с коронавирус у нас

Защо е толкова важно да се правят всички рутинни имунизации и реимунизации, дори и в условията на COVID-19?

Защото благодарение на ваксините са спасени милиони човешки животи. Без защитата и превенцията, която те осигуряват, болестите се разпространяват бързо и могат да имат много тежки последици. Затова е важно, когато има ваксина за някое заболяване, да имунизираме с нея себе си и децата си, спазвайки препоръките на лекарите. Вече разполагаме и с ваксини, които да ни предпазват от коронавирусната инфекция.

Ваксините ни помагат да подготвим имунната си система за борба с инфекциите, като вкарват в тялото ни отслабена форма на бактерията или вируса. Тя не може да ни разболее, но стимулира имунната система на тялото ни и му помага да изгради защита под формата на антитела. По този начин, ако някога се заразите, имунната система на тялото Ви вече ще знае как да се пребори с вируса.

За да предпазите от COVID-19 дете на възраст от 0 до 12 месеца, освен всички мерки относно миенето на ръце, физическото дистанциране и поддържането на хигиенни практики, трябва да полагате и допълнителни грижи.

Ако сте майка на детето и имате желание да го кърмите, правете го. Към момента няма научни доказателства, че вирусът може да се пренася с кърмата, но трябва да спазвате обичайните хигиенни и респираторни защитни мерки (докато кърмите, а и в останалото време), за да избегнете заразяване по въздушно-капков път. Използвайте антибактериални кърпички, ако разполагате с такива, за да почиствате веднъж дневно всички плотове, включително и повърхностите, върху които сменяте пелените на бебето.

Добре е едни и същи лица да полагат грижи за децата Ви, за да се намали броят на хората, с които влизат в контакт. Полагащите грижи лица трябва да си мият ръцете редовно, да избягват да споделят предмети, които се докосват до устата, например чаши, и да се дистанцират, ако почувстват и най-малкото неразположение.

Ако детето Ви проявява симптоми на COVID-19, като напр. зачервено гърло или висока температура:

Позвънете на личния му лекар за консултация, преди да го заведете при него.

Ако детето Ви има по-сериозни симптоми, например затруднено дишане или изглежда необичайно отпаднало, позвънете на телефон 112 или го заведете до най-близкото спешно отделение.

Повечето деца с COVID-19 имат сравнително леки или дори никакви симптоми. Важно е обаче да пазите по-възрастните и по-уязвимите към сериозни инфекции. Затова е добре детето да остане у дома, ако прецените, че е било изложено на заразяване или вече е заразено с COVID-19, но се свържете с неговия педиатър или със здравен специалист за съвет.

Както и при другите респираторни инфекции като грипа, потърсете помощ навреме, ако Вие или детето Ви проявявате симптоми. Опитвайте се да избягвате обществени места (работа, училище, градски транспорт и др.) и не влизайте в контакт с членове на семейството, които са по-възрастни или с нарушена имунна система. Ако живеете с възрастен човек, е препоръчително да разделите поколенията в домакинството.

Доц. Околийски разкри важна информация за преболедувалите COVID-19 и предупреди: Топлото време не е протективен фактор

Не е необходимо да тествате детето си за COVID-19, ако е здраво и не проявява никакви симптоми (висока температура, кашлица или затруднено дишане). Стремете се да следвате всички важни стъпки за защита на семейството си.

Как мога да предпазя себе си и околните от COVID-19?

На първо място трябва да се ваксинирате!

Също така, за да избегнете заразяване с COVID-19, Вие и семейството Ви спазвайте следните мерки:

Мийте ръцете си редовно със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Избягвайте да докосвате лицето си, особено очите, носа и устата.

Ако кихате или кашляте, покрийте устата и носа си със сгъвката на лакътя или с кърпичка. Незабавно изхвърлете използваната кърпичка.

Избягвайте по възможност местата с много хора, както и близкия контакт с хората. Стойте на безопасно разстояние от всеки, който има симптоми на настинка или грип. COVID-19 все още не си е отишъл

Избягвайте да споделяте храна, прибори за хранене, чаши и кърпи.

Почиствайте и дезинфекцирайте повърхности, до които се докосвате по-често, включително телефони, дръжки на врати, ключове на лампи, дистанционни управления и работни плотове.

Останете у дома, ако не се чувствате добре, дори да нямате много висока температура и кашлица.

Носете маска. В България носенето на маски на закрити обществени места е задължително, като изключение може да се допусне за работни колективи до 7 души, които са ваксинирани срещу COVID-19 и/или са преболедували коронавирусната инфекция.

Още по темата чуйте и в това видео:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1509 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.17 | 10:10

1
Единственото което трябва да знаем е,че децата не се разболяват от бацила и нямат никаква нужда от ваксина,всички глупости който насаждате че трябвало да пазят и спасяват някого са проста пропаганда и насаждане на вина,който се страхува да се вакса и да се оправя да си налага локдауни,няма как да пазиш някой от вирус.

2021.06.17 | 10:11

2
за деца е забранено, но се очаква при назначаване на работа, да доказвате, че децата ви са ваксинирани

2021.06.17 | 10:19

3
Трябва да знаем, че ако поставим на децата ни това нещо, което се опитват да пробутат за ваксина сме изключително прости хора.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини