Доц. Околийски разкри важна информация за преболедувалите COVID-19 и предупреди: Топлото време не е протективен фактор

  • 17 юни 2021 08:28

  • 3067
  • 6
© Кадър БТВ

За съжаление не можем да кажем, че пандемията приключва, защото темповете на ваксинация в България са много ниски. В други европейски страни имаме покритие над 50%. В България ваксиналното покритие е около 10%, което ни кара да сме притеснени за това какво ще се случи на есен. Това заяви доц. Михаил Околийски в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31527

Той съобщи, че индийският вариант на COVID-19 е много по-вирулентен и нанася много повече щети: „Дали ще успеем да опазим хората зависи от ваксинацията. Вижда се, че хората имат нужда да се събират и да се връщат към нормалността“.

По думите му китайското правителство не е дало достъп на екипите на СЗО да изследват зараждането на вируса: „Целта не е да се обвини Китай, а по-добре да се справим с вируса. На срещата с Г-7 това беше една от темите“.

Доц. Околийски: В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията

Останали са скрити някои от клиничните данни: „Има данни за хора, които в първия вариант на вируса са развили много бързо усложнена клинична картина“.

„Топлото време не е протективен фактор за коронавируса“, категоричен беше доцентът. Цялата ни защита на есен зависи от това как се справяме в момента. Според него неслучайно комисарят по здравеопазване пристига в България. Целта е да се навакса темпа на ваксинация.

Трябват целенасочени послание към определени целеви групи като възрастните хора: „България трябва да има система на обществено здраве, която следващия път да се справи много по-добре“.

Доц. Околийски обясни, че смъртността е била висока в България заради придружаващи заболявания, късно търсене на медицинска помощ, както и развитие на постковид проблеми.

Той предупреди, че хората, преболедували COVID-19 често страдат от депресия, тъга и психологични проблеми, както и силен косопад: „Хората казват, че не са същите вече. Това е силен аргумент срещу това, че е най-добре всички да го преболедуват“.

Хората, които са преболедували COVID-19, трябва да бъдат в постоянна връзка с личния си лекар препоръча доц. Околийски: „Човек, който започва да усеща, че не му се излиза от вкъщи, че не му се ходи на работа, трябва да потърси помощ“.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3067 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Стрес

2021.06.17 | 11:33

5
Има схема на лечение, не го крийте. Както за самия вирус, така и за поствирусната депресия. Не са само тъпите ви ваксини. Не ни правете на идиоти!
има,

2021.06.17 | 13:40

6
ама няма да ти я кажа - нека ти е гадно!
насам народе

2021.06.17 | 09:30

1
Вакcината лекува косопад и ще поискате да ходите на работа. Ще започнете връзка с личен лекар.
:)))

2021.06.17 | 11:31

4
Хахаха, точно :D
Хахаха

2021.06.17 | 10:52

3
„Човек, който започва да усеща, че не му се излиза от вкъщи, че не му се ходи на работа, трябва да потърси помощ“. Аз не мога да се сетя за такива хора, особено през горещото лято.

2021.06.17 | 09:57

2
А бе я дайте по 50-сетак на вакса,та да видиш като слезнат от маалата кво покачване на процента ще има,те децата и кучетата ще доведат за вакса.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини