Недостигът на витамин D не води до повишен риск от заболяване от COVID-19

  • 20 май 2021 13:21

  • 198
  • 4
Недостигът на витамин D не води до повишен риск от заболяване от COVID-19
© Pixabay

Американски изследователи не откриха никакви свидетелства за това, че недостигът от витамин D увеличава шансовете от заболяване от Ковид-19, пише списанието на Американската медицинска асоциация.

Екип медици от компанията "Куест даягностикс" под ръководството на Ли Юнхун проследил как концнтрацията на витамин D в организма на сътрудниците на корпорацията и на членовете на техните семейства влияе върху риска им от зараза с COVID-19.

В изследването взели участие над 189 хиляди пълнолетни американци. Те още от август миналата година се съгласили да им бъдат измерени концентрациите на витамин D и да си направят тестове за Ковид-19. В следващите месеци над 900 сътрудници на компанията и техни родственици се заразили с новия коронавиряс. Това позволило на учените да оценят дали недостигът или излишъкът от витамин D влияе на инфекциите.

Успоредно с това учените оценили как другите рискови фактори се отразяват на този процес. Сред тях фигурирали диабетът, затлъстяването, мъжкият пол, вредните навици, хипертонията и др.

Витамин D се е оказал безполезен срещу тежките случаи на COVID-19

От една страна било забелязано, че излишък на витамин D бил регистриран при непропорционално висока част на носителите на коронавируса - около 65 процента. А сериозен недостиг на витамина бил наблюдаван при 29 процента от преболедувалите.

При следващ анализ на другите странични фактори станало видно, че необичайно ниските нива на витамин D били наблюдавани при хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хипертония, а също така и за пушачите и за американците от азиатски или африкански произход, водещи застоял начин на живот.

Когато учените отчели всички съвпадения те стигнали до извода, че ниските концентрации на витамин D в организма фактически не влияят на това колко често хората се заразяват от COVID-19.

Резултатите от изследванията поставят под съмнение теорията, свързваща нееднаквата скорост на разпространение на вируса по света с локалните различия в типичната концентрация на витамин D в организма на местните жители, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
198 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Hopephita

2021.05.21 | 12:36

4
М­­­л­­­а­­­д­­а­­­ ­­­м­­о­­к­­­р­­­а­ ­у­­ч­е­­н­и­­ч­­к­а­­­ ­­ч­­у­­­к­а­­ ­­ ­­W­ ­W­ ­W­­ ­­.­­­ ­­B­­­ ­G­ ­­1­ ­­­7­­­ ­.­­ ­­C­­­ ­L­­­ ­U­ ­­B
Indiammmpa

2021.05.21 | 11:12

3
М­­­л­­а­­­д­­а­­ ­­­м­­­о­­­к­р­­а­ ­­у­ч­­­е­­­н­и­­­ч­­к­­а­­­ ­­­ч­­­у­к­­­а­­­ ­ ­­­W­­ ­W­ ­­W­ ­­.­­­ ­B­ ­­­G­­­ ­­­1­ ­­­7­­­ ­.­­ ­­­C­­ ­­­L­ ­­­U­­ ­­B
Stephaniehjgla

2021.05.20 | 21:13

2
М­л­­­а­­д­а­ ­м­о­­­к­р­­­а­­ ­­­у­ч­е­н­­и­ч­к­а­­­ ­­­ч­­­у­­­к­­а­ ­­ ­­W­ ­­W­­­ ­W­­ ­­­.­­ ­­B­­­ ­­G­ ­­1­­­ ­­­7­ ­­.­­ ­C­­ ­­­L­­­ ­U­ ­­B
Pattytgjma

2021.05.20 | 13:47

1
М­­­л­­­а­­­д­­­а­­­ ­м­о­­­к­­­р­­­а­­ ­­­у­­ч­­е­н­и­­­ч­­­к­­а­ ­­ч­у­­­к­­а­ ­­­ ­­­W­­­ ­W­­ ­­W­­­ ­­.­­ ­­­B­­­ ­G­­ ­­1­ ­7­­ ­­­.­ ­­C­ ­L­­­ ­U­­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини