Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод

  • 22 май 2024 15:42

  • 1539
  • 3
Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод
© Pixabay

Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза, затова всеки трябва да бъде отговорен за своето здраве, да следи за симптоми и поне веднъж в годината да посещава ендокринолог.

Това подчерта пред БНР-Радио София специалистът д-р Мария Калинкова.

На 25 май ще отбележим Световния ден за заболяванията на щитовидната жлеза. От т.нар. тиреоидни заболявания страдат повече от 750 милиона души по света.

Д-р Калинкова посочи, че сред уязвимите са хора, в чието семейство има болни майки, баби, както и пациенти с вече открито автоимунно заболяване.

Сред симптомите, които трябва да ни накарат да ни повишат вниманието, са: динамика в теглото, умора, проблеми с паметта, сърцебиене, дрезгав глас, нервност, изпотяване, лош сън.

Ендокринологът отбеляза, че в сравнение с мъжете, жените са 20 пъти по-застрашени от тиреоидитът на Хашимото.

"Щитовидната жлеза има ключова роля за това, жената да забременее и да износи здрав плод – каза д-р Калинкова. – В първия триместър тази жлеза се отразява на функциите както на бебето, така и на жената. Едно недиагностицирано Хашимото може да крие риск от забавяне в развитието на детето."

Изследването на жлезата включва проверка на хормоните, както и ехографска диагностика, с която може да се открият евентуални структурни промени, възли, кисти.

Здравната каса покрива частично изследванията на щитовидната жлеза.

От 1994 г. хората и животните приемат с храната и йодирана (готварска) сол, което осигурява този важен химичен елемент за човешкия организъм. Хималайската сол не е йодирана.

По-лесната избухливост и сприхавост може да се дължи и на проблеми с тази жлеза, защото тя е свързана с нервната система и психическото здраве, допълни специалистът.

Не е ясно колко са нерегламентираните онлайн канали за лекарства с рецепта

Последвайте канала на

Десислава Станева
1539 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:46

3
❤️ Г­­­о­р­­­е­щ­и­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­­­е­­т­­­а­ ­в­­и­ ­­о­­­ч­­а­­к­­­в­­а­т ­-­­ X­­1­8­­.­­­F­­­U­­N

2024.05.22 | 20:23

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Наблюдател

2024.05.23 | 05:03

2
Нищо не сте свалили.Пишете глупости.

Добави коментар

Водещи новини