Откриха смъртоносен микроб в питейната вода, който разяжда мозъка

Жителите на Лейк Джаксън, Тексас, са предупредени да не използват чешмяна вода, след като в общественото водоснабдяване на града е открит смъртоносен микроб, разяждащ мозъка, съобщи Би Би Си.

Тестовете потвърдиха наличието на Naegleria fowleri в системата. Амебата може да причини инфекция на мозъка, която обикновено е фатална.

Опасна бактерия убива новородени във Верона

Такива инфекции са редки в САЩ – има съобщения за едва 34 между 2009 и 2018 г.

Служители в Лейк Джаксън заявиха, че дезинфекцират системата за водоснабдяването, но не знаят колко време ще отнеме това. Първоначално на хората в осем тексаски общини е казано в петък вечерта да не използват водоснабдяването си по какъвто и да е повод, освен за тоалетните. Предупреждението бе отменено в събота за всички, освен за Лейк Джаксън, град с повече от 27 000 жители. По-късно властите в Лейк Джаксън казаха, че хората могат да започнат да използват водата, но трябва да я преваряват, преди да я пият. На жителите е било казано да предприемат и други мерки, включително да не позволяват на водата да влиза в носовете им при взимане на душ. Има предупреждение за „особената уязвимост“ на децата, възрастните хора и хората с отслабена имунна система, допълва Нова телевизия.

Длъжностни лица заявиха, че промиват водната система и след това ще проведат тестове, за да се уверят, че водата е безопасна за използване. Разследването на водоснабдяването на града е започнало, след като шестгодишно момче се е заразило с с микроба и е починало по-рано този месец, каза пред репортери Модесто Мундо от властите на Лейк Джаксън.

Коментари

 1. 2020.10.01 | 13:30
  За голяма част от американците това не е проблем за да се изяде нещо трябва да го има
 2. 2020.09.28 | 15:54
  Не знаех,че питейната вода има мозък.... Кой ще поеми отговорността.... Автора на статията или редактора? Иначе претенциите ви са големи....
  1. 2020.09.28 | 17:14
   научи се да четеш, лумпен и да разбираш сложни изречения.
 3. 2020.09.28 | 15:28
  Само не разбрах какво прави този мозък в питейната вода. Не можете едно изречение да подредите правилно. Журналисти!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет