Фасадата на НДК ще грейне в червено по повод Европейския ден на донорството

  • 11 октомври 2019 14:11

  • 325
  • 0
Фасадата на НДК ще грейне в червено по повод Европейския ден на донорството
©

Фасадата на НДК ще бъде осветена в червено по повод Европейския ден на донорството - 12 октомври, съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" /ИАМН/.

Целта на инициативата е привличане на вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия.

Денят е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа, информират от "Медицински надзор" (ИАМН). От там уточняват, че у нас има 1153-ма души, които чакат за трансплантация, а от началото на година до момента е имало 12 донорски ситуации, които са дали шанс за живот на 36-ма наши сънародници и седем чужди граждани.

По повод Европейския ден на донорството, в координация със Съвета на Европа, Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и ръководството на Националния дворец на културата ще осветят в червено фасадата на НДК от 19.00 часа.

От ИАМН припомнят, че началото на инициативата е поставено преди 23 години в Женева от Съвета на Европа. Оттогава Европейският ден на донорството се провежда всяка втора събота през месец октомври. Домакин на официалната проява тази година е Лондон.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини