Здравното министерство предлага "кръстосаното донорство" да бъде разрешено у нас

  • 19 август 2019 20:31

  • 1107
  • 0
Здравното министерство предлага "кръстосаното донорство" да бъде разрешено у нас
© Pixabay

Министерството на здравеопазването предлага т.нар "кръстосано донорство" да бъде разрешено и в България. Предвижда се още приживе всеки да може да заяви писмено съгласие за донорство, съобщава bTV.

В пъти по-малко са донорите и извършените трансплантации у нас в сравнение с другите държави от ЕС. На 1 милион души в България се падат около пет трупни донора при средно 20 за Европа.

При една пета от потенциални донори близките са отказали да дарят органите.

В Германия подобен вид донорство е забранено, а в страни като САЩ, Испания и Италия е позволено. Във Великобритания има възможност за т.нар "алтруистично даряване на орган" - бъбрек на непознат нуждаещ се.

Преди повече от година и двата бъбрека на Ненка Сапункова отказват. Жената се спасява чрез т.нар. „кръстосано донорство”. Съпругът ѝ дарява свой орган на нуждаещ се пациент от друго семейство, а член от другото семейство дарява орган на Ненка.

Операцията се извършва в Турция, тъй като у нас подобни интервенции не са разрешени.

Предлага се още пълнолетните граждани приживе да могат изрично да заявяват съгласие за донорство, което ще се вписва в регистър. В момента писмено може да се заяви несъгласие. Окончателното разрешение ще продължи да зависи от роднините.

От Българския съюз на трансплантираните се обявиха против окончателно решение на близките, защото то ще обезмисли решението на починалия.

Разширява се кръгът от роднини, които ще дават разрешение за донорство. При липса на по-близки ще се търсят следващи - до първи братовчеди. Ако починалият няма близки, не може да бъде донор.

Novini.bg
1107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини