Здравното министерство подготвя нова национална програма за донорството

  • 08 февруари 2019 19:47

  • 459
  • 0
Здравното министерство подготвя нова национална програма за донорството
© Getty Images/Guliver

Здравното министерство подготвя нова национална програма в подкрепа на донорството. Със специална карта ще се удостоверява желанието ни да дарим органите си.

Вече 13 години в гърдите на Евгени Георгиев бие чуждо сърце. След трансплантацията решава да обиколи света заедно със съпругата си – остава му да посети още 58 държави.„Година и половина живях в болница „Св. Екатерина” и преосмислих живота си. Разбрах, че има за какво да се живее. Трансплантацията е успешна и благодарение на това 13-14 години се борим да помагаме на други хора”, каза той пред БТВ.

След възстановяването си Евгени създава неправителствена организация. Чакащите за трансплантация са над 1000 души. Близо 3000 са изразили желанието си да не бъдат донори.Здравното министерство разработва национална програма в подкрепа на донорството. Част от нея е въвеждането и разпространението на така наречената донорска карта. Там всеки ще може да запише, че е съгласен да стане донор. Принципът на донорството у нас обаче не се променя. Законът приема, че човек е съгласен да стане донор, ако не е изразил позицията си писмено.

„Майката казва: „Аз съм съгласна”. Сестрата казва: „Аз не съм съгласна”. Какво ще направим с тази карта”, пита Евгени. Светият Синод подкрепя донорството, но само ако са спазени моралните норми и съгласието е изразено приживе.

„Църквата осъзнава своята отговорност към реципиентите, но като че ли повече се явява защитник на донорството”, каза отец Николай Георгиев от отдел „Връзки с обществеността” на Св. Синод на БПЦ. Църквата настоява да се прилагат най-високите европейски критерии за определяне на мозъчна смърт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини