Благотворителна фотоизложба в парламента насърчава донорството

  • 23 януари 2019 17:50

  • 519
  • 0
Благотворителна фотоизложба в парламента насърчава донорството
© ВМА

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на откри благотворителната фотоизложба "Дари живот", съобщават от пресцентъра на парламента.

Експозицията има за цел да подкрепи и насърчи донорството в страната, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори. Събитието се организира от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите с председател Антон Кутев съвместно с НПО "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация".

Трябва да върнем живота на хората, нуждаещи се от трансплантация, с всички сили и затова нека бъдем добри и да се обединим, е призовала председателят на Народното събрание. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на е отбелязала, че законодателната институция е съпричастна към каузата на благотворителната инициатива. По думите й е необходимо обществеността да бъде по-добре информирана за последствията и за възможностите на трансплантираните хора да водят нормален начин на живот. Трябва да подадем ръка на организациите, които се борят за това трансплантациите да се осъществяват по-бързо, е посочила Караянчева.

Председателят на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев е казал, че донорството е обща кауза и на всички, които изпитват съчувствие към съдбата на болните. Мисията на изложбата е да подпомогнем донорството до такава степен, че то да се увеличи седем пъти и страната ни да стане равноправен член на "Евротрансплант", е посочил той и е допълнил, че загубените животи ще се превърнат в шанс за много други. Антон Кутев благодари на всички парламентарни групи за безрезервното им участие в благородната инициатива.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е отчел обединените усилия на народните представители, изпълнителната власт и неправителствените организации за общия им стремеж да се дарява живот. Хората, които имат подобни проблеми, трябва да получат шанса това да се случва в България, е заявил той.
С откриването на експозицията започна кампания за набиране на средства за практическо подпомагане за изграждане на паметници-чешми на донора в няколко български града. Съгласие за реализация на направените дарения до момента са получени от общинските ръководства на Троян, Плевен, Шумен, Велики Преслав, Варна и др.

Последвайте канала на

Нора Виткова
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини