Кирил Ананиев се срещна с координаторите по донорство и с ръководителите на държавните многопрофилни болници

  • 14 ноември 2018 17:19

  • 615
  • 0
Кирил Ананиев се срещна с координаторите по донорство и с ръководителите на държавните многопрофилни болници
© Булфото

Проблемите, свързани с донорството в страната, мерките за преодоляването им, добрите практики при донорски ситуации и кондиционирането на донорите са били обсъдени на среща между ръководството на Министерството на здравеопазването /МЗ/, координаторите по донорство и директорите на държавните многопрофилни болници, съобщават от пресслужбата на МЗ.

Министър Кирил Ананиев е запознал присъстващите с действията, предприети от МЗ за насърчаване на донорството - подготовка на Национална програма за донорството и Пътна карта към нея.

"Работим и по изменението на Наредба 29, която урежда финансирането на трансплантациите. В постоянен контакт сме с най-добрите центрове по трансплантология в Европа за обмяна на опит и обучение на наши специалисти", посочва той.

"Предвижда се създаване на три работни групи, които да предложат по-добър механизъм за организация на процесите по донорство на ниво областни структури, както и да изработят препоръки, ръководства и насоки за работата на координаторите по донорство. Подготвя се и въвеждането на система за автоматизация и контрол на дейността относно оповестените в Изпълнителната агенция по трансплантации донори - какъв е донорът, къде се намира, кой и как го кондиционира и др.", уточнява заместник-министърт на здравеопазването Бойко Пенков.

МЗ работи и по изготвянето и утвърждаването на медицински стандарт по донорство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини