Училище за здраве ще популяризира профилактиката на затлъстяването

  • 31 август 2016 09:04

  • 3203
  • 0
Училище за здраве ще популяризира профилактиката на затлъстяването
© Getty Images/Guliver

"Училище за здраве - за деца, родители и учители" в черноморския комплекс "Албена" ще популяризира профилактиката на социалнозначими заболявания и предимно на затлъстяването сред най-младите. Четвъртото издание на форума, който се организира от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и други институции, се открива на 1 септември под патронажа на министъра на образованието и науката, съобщават от ваканционното селище.

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване. Национално проучване за хранене на населението над едногодишна възраст показва значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до петгодишна възраст - при дял от 3.3 на сто през 2004-а до 7.1 на сто през 2014 година. При момичетата в същата възрастова група има тенденция за леко намаление на честотата на разпространение на затлъстяването - 2.7 на сто през 2014 година при 5.4 на сто десет години по-рано, посочват организаторите на форума.

Според проучването българчетата консумират повече захарни изделия и напитки, мазнини, готварска сол. Наблюдава се ранна консумация на алкохол и ниска консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

В досегашните издания на Училището за здраве са се включили 360 родители с децата си на възраст между 6-9 години.Отново в дните на форума до 6 септември родители, деца и учители ще преминат обучение по здравословен начин на живот - балансирано хранене, съчетано с физическа активност. На всички участници ще бъдат направени антропометрични измервания, свързани с индекса на телесната маса, мастната маса и риска от сърдечносъдови заболявания и захарен диабет, тип II.

Деца и възрастни ще консумират здравословна храна по меню, изготвено от диетолози. Училището ще започва сутрин с гимнастика на плажа, деца и родители ще плуват в морето и басейна и ще има много разходки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини