Колко храна да даваме на децата си, за да са здрави

  • 06 юли 2016 09:59

  • 8013
  • 0
Колко храна да даваме на децата си, за да са здрави
© Getty Images/Guliver

На деца от 1 до 4-годишна възраст не бива да се дават повече от няколко пържени картофа или една филия хляб на отделно ядене. Това съветва британски наръчник относно полезното хранене при съвсем малките подрастващи, цитиран от "Индипендънт".

Затлъстяването е все по-често срещан проблем при децата, а 80% от родителите надвишават препоръчителните порции за малчуганите.

Порция от тестените изделия от вида паста, не бива да надвишава 5 супени лъжици, а същото е подходящото количество ориз. Картофеното пюре пък не бива да е повече от 4 супени лъжици.

Захарни изделия и шоколад не бива да бъдат консумирани от децата в тази възрастова група повече от веднъж седмично. Що се отнася до месото, за децата се препоръчва само консумация на преработени продукти като колбаси, наденици и кълцано месо, отново в разумни количества – между четвърт и цяло средно парче наденица или между 2 и 5 лъжици кълцано месо.

Различните видове хляб трябва да бъдат ограничени до между половин и една филия, а типичните пържени картофи до между 4 и 8 дебели резена. С корнфлейкса и зърнените закуски също трябва да се внимава, предвид и възможното съдържание на захар, като не се препоръчват повече от 6 супени лъжици за вечеря.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8013 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини