Проф. Донка Байкова: Шунката, кренвиршите и беконът не водят до рак

  • 28 октомври 2015 09:17

  • 3726
  • 3
Проф. Донка Байкова: Шунката, кренвиршите и беконът не водят до рак
© Getty Images/Guliver

Шунка, кренвирши, бекон увеличават риска от рак, сочат данни на Световната здравна организация. Диетологът проф. Донка Байкова обаче отрече тази информация в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

„Става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество от 160 грама седмично колбаси не биха довели до същото”, обясни експертът.

„Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата”, коментира от своя страна и Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси.

„Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден на веднъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ”, заяви Вътев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3726 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ким

2015.12.24 | 22:15

2
Големи специалисти сме българите все знаеме повече от другите... затова умираме на по 50-60 години !!! А хората от белите държави живеят с по 30-на отгоре...
Гост

2015.10.28 | 15:54

1
Хапни си ги ти тогава и недей да лъжеш хората
М

2016.01.23 | 17:04

3
Разбира се, че консумацията на месо не води до рак. Рак може да получиш от Е-тата и останалите химикали с който е обработена храната. По тази логика не само месото е рисково от тази гледна точка.

Добави коментар

Водещи новини