Експерт: Рак се хваща от мека маруля

  • 10 март 2014 07:38

  • 4314
  • 2
Експерт: Рак се хваща от мека маруля
©

Парниковите марули може да предизвикат рак, пише в. България днес.

Според преподавателя в Медицинска академия в София Донка Байкова отглежданите в оранжерии зеленчуци при загниването образуват вещества, които при попадане в стомаха, създават канцерогена нитрозамин. При реакция със стомашните киселини това вещество може да предизвика тумор на стомаха.

Специалистката препоръчва да се внимава с опакованите зеленчуци. Марулите, спанакът лападът и репичките трябва да бъдат твърди и да се измиват добре преди консумация. Препоръчва се и нарязаните зеленчуци да не се оставят на стайната температура, защото загниват и стават опасни за здравето.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.03.19 | 12:36

1
В България рак се хваща и от въздуха ! Улиците стоят целогодишно с лугата хвърлена през зимата! Учените да обяснят подробно колко е карциногенно това за организма! А само това ли е......

2014.03.19 | 12:36

2
Нитрозамини се образуват и от нитратите, не само в зеленчуците, но и използваните като консервант.

Добави коментар

Водещи новини