Австралия публикува тревожен доклад за климатичните промени

  • 23 ноември 2022 22:41

  • 1357
  • 1
Австралия публикува тревожен доклад за климатичните промени
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Повишаването на температурите допринася за цялостно влошаване на състоянието на околната среда в Австралия и утежнява природните бедствия, съобщи БТА, позовавайки се на правителствен доклад.

Климатичните промени също така водят до бавно топене на нивото на крехките високопланински региони на огромния островен континент и същевременно допринасят за окисляването на океаните и покачването на морското равнище.

Климатологът Иън Лоу нарече доклада "плашещ предупредителен сигнал" за Австралия, чийто икономически растеж зависи до голяма степен от износа на газ и въглища.  

Дигите "Мойсей" спасиха Венеция от наводнение

"Мащабът на промените показва, че заздравяването на енергийното ни потребление е спешен приоритет. Необходимо е също така да намалим износа на въглища и газ", казва изследователят. 

В доклада се посочва, че откакто от 1910 г. се води статистика, климатът в Австралия се е затоплил средно с 1,47 градуса Целзий. 

Министърът на околната среда Таня Плиберсек каза, че докладът дава повод за размисъл и засилва необходимостта от спешни действия по отношение на климата.

През последните години Австралия преживя поредица от екстремни метеорологични явления, свързани с повишаването на глобалните температури. 

През тази година на много места имаше силни бури, проливни дъждове и наводнения, които отнеха човешки животи.

През 2019 г. и 2020 г. опустошителни горски пожари бушуваха в югоизточната част на страната в продължение на няколко месеца, причинявайки огромни щети. 

Големият бариерен риф е подложен на "избелване" от 2016 г. в резултат на затоплянето на температурата на водата.

"Тези промени се случват с все по-бързи темпове. Последното десетилетие беше белязано от рекордни крайности, довели до природни бедствия, които се изострят от антропогенното (причинено от човека) изменение на климата", се казва в доклада. 

Миналата седмица министър-председателят Антъни Албанезе обяви, че страната му кандидатства за домакин на срещата на високо равнище през 2026 г., в стремежа по този начин да подобри имиджа на Австралия, за която се смята, че изостава в борбата с климатичните промени. 

Климатолозите призовават страната "бързо и агресивно" да намали въглеродните си емисии, за да ограничи допълнителното влошаване на състоянието на околната среда, причинено от изострянето на екстремните метеорологични явления.

Мая Йорданова
1357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sss

2022.11.24 | 09:05

1
Mi ubiha kamilite mnogo voda im pili

Добави коментар

Водещи новини