Конференцията на ООН за климатичните промени ще включва и павилион за прехрана и земеделие

  • 29 октомври 2022 17:06

  • 434
  • 1
Конференцията на ООН за климатичните промени ще включва и павилион за прехрана и земеделие
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), глобалното партньорство за продоволствена сигурност CGIAR и фондация "Рокфелер" обявиха, че ще бъдат домакини на официалния павилион за прехрана и земеделие на Конференцията на ООН за климатичните промени (COP27), която ще се проведе от 6 до 18 ноември в Шарм ел Шейх, Египет. За първи път такъв павилион ще присъства на събитието, съобщава БТА.

Докато световните лидери се подготвят за COP27, обществата по света се борят със сложното въздействие на глобалната пандемия, нарастващия натиск от климатичната криза, високите цени на енергията и торовете и продължителните конфликти, които нарушиха производството и веригите за доставка и драматично увеличиха глобалната продоволствена несигурност, особено за най-уязвимите.

Българка ще бъде млад посланик на "Климат на промяната" на конференция на ООН в Египет

През 2021 г. около 193 милиона души са изправени пред криза или по-лоши нива на остра продоволствена несигурност в 53 държави или територии, подкопавайки десетилетен напредък, според Глобалния доклад за продоволствените кризи от 2022 г.

На този фон официалният павилион за храни и земеделие ще постави трансформацията на хранително-вкусовите системи в центъра на дневния ред на Конференцията за първи път като важна част от решението на климатичната криза.

Одобрен от системата на ООН и разположен в "Синята зона", павилионът ще събере лидери на общността заедно с правителствени, филантропични, младежки и академични партньори. Целта е да се постигне споделено разбиране на най-належащите проблеми, свързани с храните и селското стопанство, пред които са изправени хората и планетата, и да се споделят знания и иновативни решения.

Богата програма от събития ще демонстрира иновативни решения, които да помогнат на страните да предприемат ефективни действия в областта на климата, за да защитят агро-хранително-вкусовите системи.

"Горди сме, че имаме нашия първи павилион за храни и селско стопанство на COP27, което е навременно с лансирането на двете нови тематични стратегии на ФАО за изменението на климата и за науката и иновациите, за да се прилагат в синергия", каза Ку Донгю, генерален директор на ФАО.

Той допълни, че павилионът ще събере местни, национални и глобални участници, включително фермери и младежи, за да потърсят решения за трансформиране на хранително-вкусовите системи, които да ги направят по-ефективни, приобщаващи, издръжливи и устойчиви и да гарантират, че никой не е изоставен в усилията на организацията за изкореняване на глада и недохранването.

Павилионът с площ от 250 кв.м ще включва конферентна зала, заседателна зала за делегации и офис за двустранни срещи, както и щанд за честна търговия, предлагащ безплатни нисковъглеродни и органични чай и кафе. Използвайки най-съвременните цифрови и интерактивни технологии, павилионът ще позволи на делегатите, участниците и медиите да преглеждат и изтеглят информация за проекти и програми, разработени от ФАО, CGIAR и фондация "Рокфелер".

Мая Йорданова
434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.29 | 17:28

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини