8 млрд. долара отиват за климатични иновации във фермите

  • 14 ноември 2022 18:50

  • 567
  • 0
8 млрд. долара отиват за климатични иновации във фермите
© Pixabay

Инициатива, ръководена от Съединените щати и Обединените арабски емирства, която има за цел да помогне на селското стопанство да се адаптира към изменението на климата и да намали емисиите си чрез иновации, удвои инвестиционните ангажименти до 8 милиарда долара и разшири обхвата си, предаде Ройтерс.

Мисията за иновации в земеделието за климата (AIM for Climate) започна преди една година и се стреми да ускори иновациите в "климатично интелигентното" земеделие в световен мащаб до 2025 г., докато светът се надпреварва да ограничи глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий.

На конференцията за изменението на климата КОП27 в Шарм ел Шейх бяха обявени ангажименти за 7 милиарда долара инвестиции от 42 правителства и 1 милиард долара в инициативи за иновации, насочени към дребни фермери в развиващите се икономики, нови технологии, агроекологични изследвания и намаляване на метана.

Селското стопанство е сред секторите, понасящи най-големи щети от екстремните метеорологични условия, но също така има основен принос за глобалните емисии, които причиняват затопляне на атмосферата.

"Мисията за иновации в земеделието за климата" ще помогне на фермерите да се справят с предизвикателствата, които станаха по-очевидни тази година: загуба на производителност, свързана с изменението на климата, и по-високи производствени разходи в резултат на пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна, каза министърът на земеделието на САЩ Томас Вилсак.

Климатолог: Конференциите за климата са лицемерни

"Мисля, че тук има възможност за нас – по-специално за Съединените щати – но и за широкомащабното селско стопанство, да помогнем знанията и информацията, които получаваме за по-ефективно използване, по-прецизно използване на торове и други суровини, да достигнат до дребните стопани. Това може да намали разходите за фермерите, без същевременно да застрашава производителността", обясни Вилсак пред Ройтерс.

Селското стопанство може да постигне нулеви емисии "малко по-бързо, отколкото може би някои от другите сектори, които обикновено се обсъждат, когато говорим за климата", допълни той.

Според него има огромен капацитет за улавяне на въглерод и огромни възможности за намаляване на метана и превръщане на селскостопанските отпадъци в различни продукти, които значително биха намалили отпечатъка на парниковите газове от селскостопанското производство.

Вилсак съобщи, че ОАЕ, които внасят около 80 процента от храните си и ще бъдат домакини на преговорите за климата COP28 през 2023 г., искат да помогнат за укрепване на производството в страните износителки на храни, пише БТА.

Цветелина Кирилова
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини