Климатолог: Конференциите за климата са лицемерни

  • 11 ноември 2022 14:52

  • 350
  • 1
Климатолог: Конференциите за климата са лицемерни
© Getty Images

Срещата на върха на ООН за климата събра стотици лидери от цял свят в египетския курорт Шарм Ел Шейх в последните дни. След четири издания в Европа значимият форум се завърна в Африка за пръв път от 2016 г. насам. А горещият континент събра погледите и припомни на света, че глобалното затопляне настъпва с пълна сила, а климатът на Земята се влошава с бързи темпове.

Климатологът Симеон Матев коментира темата в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той каза, че все още няма конкретни решения, а конференциите, посветени на климатичните промени, приличат на „лицемерни срещи”.

Матев обясни, че нарежданията, които дават богатите държави, са в разрез с т. нар. „климатична справедливост”. Причината - по-заможните страни употребяват повече ресурси и оставят по-голям отпечатък върху климата. Матев поясни, че бедните страни няма как да достигнат развитието на богатите с ограничения. 

"Говоренето за климата има ефект, защото се говори за проблемите, макар и те да не могат да се решат веднага", обясни той. "Някои от решенията могат да се развият в бъдеще и няма как да се стартира с радикални мерки отсега."

„Истинските мерки, които трябва да се вземат, зависят от политиците, а зад тях стоят големи финансови и икономически интереси”, обясни той. 

„Човечеството претърпя огромен крах, защото не може да реши проблема с военните действия”, смята още Матев.

На Срещата на върха за климата КОП27 бе обявено "Обединение за противодействие срещу сушата"

По думите му светът е презадоволен и когато се научим да имаме по-добра ефективност в използването на ресурси, ще успеем да спасим планетата.

Матев коментира и липсата на животоспасяващи лекарства в аптечната мрежа и заяви, че „не е нормално в 21 век да няма инсулин по аптеките”.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.12 | 10:05

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини