Вече работи първата в България и региона водородна зарядна станция

  • 10 май 2024 14:12

  • 715
  • 1
Вече работи първата в България и региона водородна зарядна станция
© МТС

Вече виждаме навлизането на водородните технологии в реалния живот. Надявам се скоро да бъдат изградени зарядни станции за обслужване на водородни автомобили на територията на България. Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на откриването на първата в България и региона водородна зарядна станция.

„Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя изцяло развитието на водородните технологии и навлизането им в транспортния сектор. Потенциал за това виждаме в градския и тежкотоварния транспорт, както и в железницата“, посочи заместник-министър Недялков.

Снимка: Булфото

Той припомни, че се работи по разгръщането на зарядна инфраструктура и до края на тази година ще бъде обявена процедура за 92 млн. лева по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по пътищата и в пристанищата за обществен транспорт.

Пробив в БАН: България има проект за водородна станция

Първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили е част от Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ на ЦК „ХИТМОБИЛ“. Проектът се осъществява от ЦК „ХИТМОБИЛ“, БАН и Института по електрохимия и енергийни системи „Евгени Будевски” към БАН.

Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане за осъществяване на зареждането. Станцията разполага с два изхода с различно налягане, което позволява в рамките на минути да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили.

Снимка: Булфото

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
715 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.10 | 19:27

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини