OOН ще търси от космоса източниците на метан, който е сред причините за глобалното затопляне

  • 11 ноември 2022 14:52

  • 451
  • 2
OOН ще търси от космоса източниците на метан, който е сред причините за глобалното затопляне
© pixabay

OOН ще търси от космоса източниците на метан, който е сред причините за глобалното затопляне, съобщава БТА.

В петък бе представена публично база данни с източниците на метан, прихванати с помощта на космически сателити. Системата МАРС ("Methane Alert and Response System") ще стане основа на споразумение, подписано от 119 държави от миналата година досега. Целта е намаляване на емисиите на метан с 30% през настоящото десетилетие. Според специалистите това е ключово условие за предотвратяване на екстремните климатичните промени.

Системата МАРС е голяма стъпка в помощ на правителствата и компаниите за постигане на климатичните цели, каза Ингер Андерсен, изпълнителен директор на програмата на ООН за околната среда. Намаляването на метановите емисии може да спомогне за голяма и бърза промяна, тъй като този газ затопля атмосферата много по-бързо от въглеродния диоксид. Според учените около една четвърт от глобалното повишаване на температурите се дължи именно на това химично съединение.

Парниковите газове са достигнали рекордни нива през 2021 г.

Системата МАРС се осъществява чрез мрежа от космически сателити, които улавят точките на изпускане на метан на планетата. Системата оценява отделеното количество и идентифицира отделните компании и държави.

Международната обсерватория за метанови емисии ще споделя информацията за отделения метан, както и за източниците му, с надеждата, че причините за изтичане в атмосферата ще бъдат отстранени. В период от 45 до 75 дни след установяването на източниците обсерваторията ще споделя информация за изтичане на метан в публичната база данни. Намерението ни не е да създадем "срамен" списък, а да ангажираме операторите и правителствата с действия по предотвратяване на продължително изтичане, каза Манфреди Калтаджироне, ръководител на Международната обсерватория за метанови емисии.

Системата първоначално ще се фокусира върху оператори, свързани с нефт и газ, които са сред големите източници на метан. Постепенно ще бъдат обхванати другите индустрии - добив на въглища, управление на отпадъците, животновъдство, производство на ориз.

Инициативата ще бъде финансирана от правителствата на ЕС и САЩ съвместно с филантропски организации, включително Фонда за Земята на основателя на "Амазон" на Джеф Безос и Световния метанов хъб.

Мая Йорданова
451 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.11 | 16:19

2
ахахаха тия наистина ни смятат за амеби!

2022.11.11 | 15:08

1
глобално затопляне = ковид= лъжа= тотален контрол = глобален ковунизъм = икономически рекет

Добави коментар

Водещи новини