Глобалното затопляне застрашава половината от най-добрите плантации за кафе

  • 30 януари 2022 16:18

  • 625
  • 0
Глобалното затопляне застрашава половината от най-добрите плантации за кафе
© pixabay

Светът може да загуби половината от най-висококачествените полета за отглеждане на кафе при сценарий на умерени климатични промени в следващите десетилетия, съобщи "Сайънс алърт".

В Бразилия, която в момента е най-големият производител на кафе в света, най-подходящите за отглеждането му терени може да намалеят със 79 на сто до 2050 г.

Това е едно от основните заключения на швейцарски учени, изследвали потенциалното въздействие на климатичните промени върху реколтите от кафе, кашу и авокадо по света. И трите култури, които са сред масово търсените и търгувани по света, се произвеждат основно от дребни стопани в тропиците.

Кафето намалява риска от Алцхаймер

Тропическите екосистеми заемат около 40 на сто от глобалната суша с население около три милиарда души, които според прогнозите ще се увеличат с още около един милиард души до 2050 г.

Най-подходящите сега терени за отглеждане на кафе в света са в Централна и Южна Америка, основно в Бразилия, в Централна и Западна Африка и в части от Южна и Югоизточна Азия, пишат авторите на изследването, публикувано в специализираното издание "Плос Уан". Проучването е дело на екип изследователи от Института за изследване на природните ресурси към университета за приложни науки в Цюрих.

Северните и южни части на тези подходящи за плантациите райони са ограничени от климатични фактори основно в параметрите - дълги сезони на суша, високи средни годишни температури и ниски средни минимални температури в студените месеци. В някои от климатично подходящите за отглеждане на кафе райони почвата силно ограничава отглеждането му. Ниските нива на киселинност на почвата също влияят на това дали почвата е подходяща за посевите, допълва БТА.

При анализ на сценариите за климатичните промени до 2050 г., се установява, че районите, подходящи за отглеждане на кафе, рязко ще намалеят. Най-добрите терени ще се свият с повече от 50 на сто, умерено подходящите - с 31 на сто до 41 на сто, пишат авторите на изследването.

Весела Найденова
625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини