17% от хората в Европа ще останат без вода до 2050 г.

  • 30 август 2022 15:30

  • 1412
  • 1
17% от хората в Европа ще останат без вода до 2050 г.
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Анализ на WWF показва, че 17% от хората в Европа могат да бъдат изправени пред високи до екстремни рискове от недостиг на вода до средата на века.

Според авторите на изследването този сценарий би могъл да бъде предотвратен единствено, ако правителствата и бизнесът предприемат спешни и категорични действия за повишаване устойчивостта на икономиките посредством природно-базирани решения, съобщиха от пресцентъра на WWF - България.

9 са държавите изправени пред най-голям риск от засушаване

От организацията посочват, че реките в Европа стават жертва на горещината. 

"Четири от най-важните артерии на континента - Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски нива, застрашаващи бизнеса, индустрията, селското стопанство и дори доставките на питейна вода за местните общности. Използвайки инструмента на WWF за оценка на водния риск, новият анализ показва, че Европа ще бъде още по-податлива на суши и недостиг на вода през следващите години", се посочва в съобщението, цитирано от dnes.bg.

"Сушите в Европа не бива да шокират никого: картите на водния риск отдавна сочат отчетлив недостиг на вода из целия континент. Това, което трябва да ни шокира, е фактът, че европейските правителства, компании и инвеститори продължават да си затварят очите за водните рискове, сякаш те ще се решат сами", каза Алексис Морган, ръководител на програма "Води" във WWF International.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1412 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.31 | 11:42

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини