Сушата в Португалия доведе до увеличение на цената на водата

  • 25 август 2022 15:22

  • 235
  • 0
Сушата в Португалия доведе до увеличение на цената на водата
© Getty Images (архив)

Безпрецедентната суша принуди португалското правителство да препоръча на 43 района временно да повишат цената на водата на своите най-големи потребители, както и да преустановят почистването на улиците и поливането на обществените паркове и градини, предаде Ройтерс.

Континенталната част на Португалия страда сериозно от екстремно сухото време, последвало горещите вълни от последните месеци, съобщи националният метеорологичен институт на страната.

Рекорд на изпепелени от пожари площи от началото на годината в ЕС

Министърът на околната среда и климата Дуарте Кордейру обяви снощи, че от 61 язовира в страната 10 се намират в критична ситуация с водни запаси под 20% от техния капацитет. Почти пресъхналите язовири снабдяват 40 района в северните и централни части на Португалия, а други три са в зависимата от туризма историческа провинция Алгарве.

Въпреки че Португалия разполага с необходимите запаси във водните си резервоари за две години напред, десетте в критична ситуация не разполагат с достатъчни количества за една година, каза още Кордейру, цитиран от БТА.

В Португалия има общо 278 района, които отговарят самостоятелно за снабдяването с вода на населението. В тези 43, които са най-засегнати, министърът обяви, че правителството препоръчва през тежкия период на сухо време да се увеличи цената за домакинства и компании, които консумират повече от 15 кубика вода месечно. Едно средно домакинство в Португалия изразходва 10 кубика за месец.

9 са държавите изправени пред най-голям риск от засушаване

Засегнатите райони трябва също така "да преустановят временно несъществени дейности, които са свързани с употреба на вода, като миенето на улици, поливането на зелени площи, работата на фонтани и басейни", посочи Кордейру, като увери, че правителството ще помогне за бързото въвеждане на мерките.

Винаги има законова възможност да въведем мерки със сила, а не с препоръки, но това не се налага на този етап, каза министърът и допълни, че районите са готови да предприемат необходимите действия.

През февруари правителството нареди шест язовира да спрат производството на електроенергия, а от този месец беше преустановено напояването на голф игрищата и обществените паркове и градини в Алгарве. 

Владимир Василев
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини