Борислав Сандов: На този етап няма установено замърсяване на морската вода

  • 05 юни 2022 14:17

  • 570
  • 7
Борислав Сандов: На този етап няма установено замърсяване на морската вода
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На този етап няма установено някакво замърсяване на морската вода, нито вследствие на войната в Украйна, нито вследствие на канализации или други замърсявания по брега. Това каза вицепремиерът по климатичните политики и  министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е в отговор на журналистически въпрос за качеството на морската вода за летния сезон по Черноморието.

Сандов каза, че МОСВ следи качеството на морската вода. На този етап морето е чисто от гледна точка на ешерихия коли и други традиционни замърсявания, просто защото не е започнал сезонът. Но иначе, рисковете за някои места стоят заради липса или заради неработещи пречиствателни съоръжения, които при висок сезон, при натовареност на системите, създават риск за замърсяване на морската вода, посочи министър Сандов.

Министърът припомни също, че е традиционно замърсяването във Варненското езеро и добави, че това е наследено замърсяване, с тежки метали, поради големия индустриален комплекс в региона.

На въпрос за изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Черно море, Сандов коментира, че трябва да се създаде законодателна основа, за да могат да се случват такива инициативи. Ние сме „за“ вятърната енергия, но против тя да бъде по миграционния път на птиците Виа Понтика, каза министърът. Сандов заяви, че от МОСВ ще поставят условия за това колко навътре в морето може да започне изграждане на ветрогенератори и добави, че според него това трябва да бъде на поне около 15 км навътре в морето. Започнали са проучвания от наша страна, посочи Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е и обясни, че подобен проект ще премине през екологична оценка и оценка за въздействието на "Натура 2000", и тогава ще се разбере дали и къде може да се изгражда. Ние можем на първия етап да кажем - „вижте, тук е Виа Понтика“, не планирайте достатъчно близо до брега такъв парк, за да може да се избегне на най-ранен етап един конфликт между инвестиционно намерение и екологично законодателство, посочи министърът. Ние сме за навлизането на възобновяеми енергийни източници от този тип, защото когато те се намират на място, което няма конфликт с околната среда, те заместват мощности, които имат такъв конфликт, както например въглищните централи, каза Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

НС прие на второ четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници

Министър Сандов коментира темите след откриването днес на Детската музикална работилница, която се провежда по повод на 5 юни – Световния ден на околната среда.

Инициативата - на лятната сцена на Зоологическата градина в София - е под наслова „Само една планета“ – мотото на Световния ден на околната среда през тази година. Организатори са Изпълнителната агенция по околната среда към Министерството на околната среда и водите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
570 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Марина

2022.06.12 | 16:58

7
Сандов остава най-слабият министър в това правителство.
Станислав

2022.06.07 | 13:53

6
Борислав Сандов бързо премина от етапа псевдоеколог към етапа на министър, който е в добри отношения с българските олигарси, за да осигури своите старини със спестени милиони!
Димо

2022.06.07 | 11:39

5
А, почакайте да почне сезона и Сандов веднага ще измисли нещо да прецака нещата
Петър

2022.06.06 | 21:42

4
И преди да бъде министър, и сего също, този уж зелен човек не си е мръднал пръста, за да подобри състоянието на околната среда!
Vikks

2022.06.06 | 14:13

3
Като видя физиономията на Сандов, само едно ми идва да кажа - оставка!
Хари

2022.06.06 | 12:57

2
Вече наистина имам усещането, че Сандов говори колкото да не заспи хахахах Няма установено замърсяване, ама друг път, Бориславе!
Niki2

2022.06.05 | 15:13

1
Siguren li si? A mineralnite ni vodi za le4enie zachto se potapiach samo po malko ot 5 minuti,zachtoto v tiah ima radiatsia ochte ot vremeto s 4ernobila.Tsifrite i dannite ot kontrolite az gi imam,ti niamach li takiva?!

Добави коментар

Водещи новини