Министър Сандов забрани вноса и развъждането на норки заради вредата върху биоразнообразието

  • 01 юни 2022 13:55

  • 768
  • 6
Министър Сандов забрани вноса и развъждането на норки заради вредата върху биоразнообразието
©
Слушай новината Слушай новината

Заповед на министъра на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е забранява вноса и развъждането на вида американска норка (визон) (Neovison vison) на територията на България. Днес той подписа заповедта на основание на Закона за биологичното разнообразие. Това решение цели редуциране на общия брой екземпляри от вида американска норка, за да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се намали пряката заплаха за биологичното разнообразие в България, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

„Забраната за развъждане и внос на норки в България вече е факт. След проведеното обществено обсъждане и изготвените становища по всички постъпили коментари подписах окончателната заповед за забрана. Тези животни са инвазивен вид за България, който нанася сериозни щети върху местните екосистеми“, каза министър Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е. Той припомни, че условията в единствената ферма у нас са неблагоприятни и са причина в последните години избягали норки да навлизат в територии от дивата природа и да нанасят щети.

Поради силното си отрицателно въздействие върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху икономиката в Европа, видът е включен от учените под номер 19 в списъка на 100-те най-опасни инвазивни чужди видове в Европа, както и на приоритетните инвазивни чужди видове за България. 

МОСВ забранява вноса и развъждането на норки у нас

През последните 20 години в ЕС са въведени забрани за добив на ценни кожи от животни, вкл. и от вида американска норка, в редица страни – Великобритания, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия. Забрана за отглеждане на норки и животни за ценни кожи има на практика и в Германия, Швеция и Швейцария, където изискванията за условията за отглеждане, настаняване, хуманно отношение и др. са толкова завишени, че няма икономическа ефективност от тези ферми. Извън ЕС забрана за отглеждане на животни за ценните им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои части от САЩ и Канада и др.

Заповедта ще влезе в сила след обнародване в Държавен вестник. Допълнително ще бъде публикувана на интернет страницата на МОСВ.

Американската норка е хищен вид с естествен ареал в Северна Америка. Поради ценната си кожа е изкуствено отглеждана във ферми и вследствие на това е въведена (умишлено или случайно) в много страни по света, където впоследствие установява свои популации в природата. Видът, освен много агресивен хищник, е и силно приспособим конкурент с отрицателно въздействие върху местните видове птици, гризачи, земноводни и водни (риби, раци) организми, и нанася сериозни щети на птицевъдството и рибовъдството.

Филип Епитропов
768 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.06.02 | 11:39

6
А В ТЕЗИ ФЕРМИ УСЛОВИЯТА В КОИТО ЖИВЕЯТ И В КОИТО ГИ УМЪРТВЯВАТ СА МЕКО КАЗАНО НЕХУМАННИ.ГЛЕДАТ НОРКИТЕ НАГЪЧКАНИ КАТО САРДЕЛИ В КОНСЕРВА!
ЗАПОЗНАТ

2022.06.02 | 11:37

4
НАЙ -ГОЛЯМАТА ФЕРМА ЗА НОРКИ Е НА ГРАДУСА. ДАЖЕ СА КАРАЛИ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ В ВСИЧКИ ПТИЦИ ФЕРМИ ДА СЕ ПОДПИСВАТ В ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ВЪПРОСНАТА ФЕРМА!

2022.06.02 | 11:39

5
А В ТЕЗИ ФЕРМИ УСЛОВИЯТА В КОИТО ЖИВЕЯТ И В КОИТО ГИ УМЪРТВЯВАТ СА МЕКО КАЗАНО НЕХУМАННИ.ГЛЕДАТ НОРКИТЕ НАГЪЧКАНИ КАТО САРДЕЛИ В КОНСЕРВА!
ЗАПОЗНАТ

2022.06.02 | 11:36

3
НАЙ -ГОЛЯМАТА ФЕРМА ЗА НОРКИ Е НА ГРАДУСА. ДАЖЕ СА КАРАЛИ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ В ВСИЧКИ ПТИЦИ ФЕРМИ ДА СЕ ПОДПИСВАТ В ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ВЪПРОСНАТА ФЕРМА!
Вико

2022.06.01 | 15:16

2
не са му платили достатъчно фирмите за норки и ги забрани хахахах Пускайте му повечко пари на министърчето хаххаах
Българин

2022.06.01 | 14:57

1
Всъщност, за да обслужи западните си господари. Видиш ли една ферма със 100 хил е много опасна, нехуманна и...Но само в миниатюрна Дания отглеждат 13.5 млн в десетки ферми. Отново продажен боклук унищожава роден бизнес за да обслужи този на началниците. Типично за тази партия на евро попивателни.

Добави коментар

Водещи новини