Бизнес активността в САЩ достигна 13-месечен връх през май

  • 23 май 2023 22:22

  • 851
  • 1
Бизнес активността в САЩ достигна 13-месечен връх през май
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Бизнес активността в САЩ се увеличи до 13-месечен максимум през май, подпомогната от силния растеж в сектора на услугите, най-новата индикация, че икономиката си е възвърнала инерцията в началото на второто тримесечие, въпреки нарастващите рискове от рецесия, съобщава БТА.

Изготвяният от компанията "Ес енд Пи Глоубъл" (S&P Global) индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), проследяващ производствения сектор и секторите на услугите в САЩ, се е повишил до 54,5 пункта този месец. Това е най-високото ниво на показателя от април 2022 г., след отчетените 53,4 пункта през април т.г. Май е четвъртият пореден месец, в който Пи Ем Ай индексът остава над 50 пункта, което показва растеж в частния сектор.

Данните от проучването, събрани между 12-22 май, заедно с други актуални макроикономически показатели, показват устойчивост на пазара на труда, като растежът на работните места се е ускорил през април и нивото на безработица се върна до 53-годишно дъно от 3,4 на сто.

Банковите регулатори в САЩ обмислят по-строги правила и надзор за кредитори с активи над 100 млрд. долара

Продажбите на дребно, с изключение на моторни превозни средства, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се възстановиха силно, докато промишленото производство и жилищното строителство също отчетоха ръстове.

Оптимистичните отчети накараха  Банката за федерален резерв в Атланта да повиши оценката си за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие до 2,9 на сто на годишна база спрямо предишните прогнози за темп от 2,6 на сто. Икономиката нарасна с 1,1 на сто през първото тримесечие.

Повечето икономисти очакват рецесия през втората половина на тази година, като се позовават на увеличението на лихвените проценти от УФР с 500 базисни пункта (5 процентни пункта) от март 2022 г., когато централната банка на САЩ започна най-бързата си кампания за затягане на паричната си политика от 80-те години на миналия век, за да потуши инфлацията.

Затягането на кредитните условия и политическото противопоставяне за повишаването на тавана на дълга на федералното правителство водят до очаквания за спад на икономиката.

Също така подиндексът, касаещ новите поръчки, получени от частния бизнес, скочи до 54,3 пункта този месец, най-високото му ниво от миналия май, след отчетените 51,9 пункта през април. Секторът на услугите допринесе за увеличението, поддържайки инфлацията в услугите висока. Ценовият натиск във фабриките отслабна. Мярката на проучването за цените, плащани от бизнеса за суровини, се понижи до 58,5 пункта от 61,2 пункта през април.

"Докато производствените цени скочиха по-високо по време на пандемията поради силното търсене и влошаващото се предлагане, сега е ред на сектора на услугите да повиши цените, на фона на възстановяващото се търсене и неспособността да се справи с притока на поръчки поради липса на капацитет", каза Крис Уилямсън , главен бизнес икономист в "Ес енд Пи Глоубъл".

Бизнесът също увеличи броя на служителите, като компаниите съобщиха, че свободните работни места се запълват по-лесно.

Пи Ем Ай в сектора на услугите в проучването се повиши до 55,1 пункта, също 13-месечен връх, от 53,6 пункта през април. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха Пи Ем Ай в услугите да спадне до 52,6 пункта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
851 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Manolov

2023.05.24 | 05:35

1
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Нашите оферти са на разположение от 8000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с годишен лихвен процент от 2,5%. Свържете се с нас по имейл за повече подробности. имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез whatsapp на номер: +33 745 550 314 качествено обслужване ви очаква. благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Добави коментар

Водещи новини