Хавайският вулкан Мауна Лоа изригна

  • 30 ноември 2022 06:58

  • 404
  • 1
Хавайският вулкан Мауна Лоа изригна
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Потоци лава на височина 200 метра изхвърля вулкан на Хаваите. Мауна Лоа, който е най-голямото подобно активно образувание в света, "се събуди" в неделя.

Вулканът заема около половината от Големия остров на Хавайския архипелаг и в корпуса му вече са се отворили четири пукнатини, откъдето излизат пара, дим и  разтопена скала, предаде БНР.

Американският геологически институт съобщава, че за момента няма опасност за хората и къщите. Геолозите обаче предупреждават, че ситуацията е динамична, тъй като напрежението във вулкана се е трупало с години затова е възможно да се отворят нови цепнатини.

Възможно е също така ветровете да разнесат вулканичен прах и стъкло, което увеличава риска от наранявания на кожата и очите.

Хавайският вулкан Мауна Лоа започна да изригва

Властите на Хаваите не са издали заповед за евакуация на населението, макар че вече са открити две убежища, а някои от пътищата са затворени като предпазна мярка.

Последното изригване на Мауна Лоа беше през1984 година и продължи 22 дни. 

Росица Валентинова
404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 11:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини