Астронавти тренират на вулкан на Канарските острови

  • 11 ноември 2022 20:08

  • 740
  • 1
Астронавти тренират на вулкан на Канарските острови
© Pixabay

Астронавти от Европейската космическа агенция (ЕКА) тренират на вулкан на о-в Лансароте от Канарския архипелаг, съобщи АФП.

"Сякаш си на повърхността на Луната", каза германският астронавт Александер Герст. 

С черните от лава поля, кратерите и втвърдената лава, геологията на Лансароте напомня за Луната и Марс. До такава степен, че ЕКА и НАСА изпращат астронавти там за обучение. 

Герст, който вече е участвал в две мисии на Международната космическа станция, е сред десетината астронавти, включени в тренировъчния курс Пангея, организиран от 10 години от ЕКА на Лансароте. 

Програмата цели астронавтите, космическите инженери и геолози да придобият необходимата компетентност за експедиции към други планети. Участниците се учат да идентифицират проби от скали, да ги събират, да правят ДНК анализи на място на микроорганизми и да предават резултатите в контролен център на мисията.        

"Тук те са в ситуация да свикнат с полевите изследвания, каквито ще трябва да правят на Луната", обяснява техническият директор на обучението, италианецът Франческо Сауро. Тренировките в реални условия са от съществено значение за подготовката на астронавтите да работят сами в отдалечена среда. 

Български ученици проектираха костюм за астронавти

"Ако се сблъскаме с проблем, трябва да го решим сами", каза Александър Герст пред AFP.

Специалистът по геофизика преминава през обучението Пангея заедно със Стефани Уилсън, една от най-опитните астронавтки на НАСА. Двамата са възможни кандидати за следващите пилотирани лунни мисии на НАСА.

Този амбициозен проект, наречен "Артемис" ("Артемида"), има за цел да върне астронавтите на Луната през 2025 г. - за първи път от 1972 г. Някои експерти обаче смятат, че този срок е нереалистичен, като се имат предвид бюджетните ограничения на НАСА.

Общо 12 астронавти стъпват на Луната по време на шестте мисии "Аполо" между 1969 и 1972 г. Завръщането към спътника на Земята се разглежда като необходима стъпка преди евентуално пътуване до Марс.

Цветелина Кирилова
740 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2022.11.13 | 18:53

1
Те там ще си и останат

Добави коментар

Водещи новини