Изригването на подводния вулкан край Тонга е предизвикало най-високия вулканичен стълб, регистриран досега

  • 04 ноември 2022 13:58

  • 577
  • 1
Изригването на подводния вулкан край Тонга е предизвикало най-високия вулканичен стълб, регистриран досега
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Изригването на подводния вулкан край Тонга е предизвикало най-високия, регистриран до момента, вулканичен стълб от прах и газове, съобщи ДПА. Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, на 65 км северно от столицата Нукуалофа, изригна през януари, изхвърляйки рекордно количество газове и прах в атмосферата.

Според нови изследвания на университета в Оксфорд, публикувани в петък в сп. "Сайънс", вулканичният облак се е издигнал на височина 57 км. Веществата, съдържащи се в облака, са проникнали през стратосферата и са навлезли в мезосферата. Тя е на около 50 км над земната повърхност.

Количеството на изхвърлените газ, прах и пепел е било чувствително по-голямо в  сравнение с по-рано регистриран рекорд през 1991 г. Тогава вулканът Пинатубо във Филипините изхвърли облак на 40 км височина. През 1982 г. изригването на вулкана Ел Чичон в Мексико изпрати материя на 31 км височина. 

НАСА: Изригването на вулкана в Тонга - по-мощно от атомната бомба над Хирошима

Според изследователя Саймън Прауд това са изключително резултати. Досега учените не са ставали свидетели на изригване, подобно на това в Тонга. Установяването на височината е извършено благодарение на сателит. Обичайно височината на достигане се измерва посредством изследване на температурата. Облакът от вулкана в Тонга обаче е достигнал твърде високо. 

Съавторът на изследването Андрю Прата казва, че се надява използването на сателитна техника да се приложи и при изучаването на други вулканични изригвания. Засега въпросите пред научната общност са защо облакът е достигнал до такава височина, какви климатични последствия би имало това за Земята, както и от какво точно е съставен облакът. 

Цунами връхлетя Тонга след изригването на вулкан

Около 84% от 105-е хиляди жители на всички острови на кралство Тонга са били засегнати от вулканичния прах и последвалото цунами. Вятърът е разпръснал праха до Аляска, допълва БТА. 

Весела Найденова
577 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.04 | 15:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини