Година след щурма срещу Капитолия американците продължават да се тревожат за демокрацията си

  • 05 януари 2022 14:20

  • 352
  • 1
Година след щурма срещу Капитолия американците продължават да се тревожат за демокрацията си
© gettyimages

Година след кървавия щурм на Капитолия американците продължават да се тревожат за демокрацията си, като почти една трета от тях смятат, че използването на сила понякога може да бъде оправдано за защита на техните идеи, сочат две публикувани в неделя социологически проучвания.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 188

Щурмът на привърженици на Доналд Тръмп срещу сградата на Конгреса на 6 януари 2021 г. беше "знак за нарастващо политическо насилие" и американската демокрация все още е "заплашена" днес, смятат две трети от хората, анкетирани от телевизия Си Би Ес нюз.

Затвор за шамана от щурма на Капитолия

Що се отнася до "гордостта" на американците от тяхната демокрация, такава вече изпитват 54 процента при 90 на сто през 2002 г., сочи съвместно проучване на всекидневника "Вашингтон пост" и Университета на Мериленд. И двете допитвания дават конкретни основания за тревога: в първото 28 процента от анкетираните смятат, че може да се използва сила за защита на резултата от изборите; във второто 34 на сто считат, че е възможно насилствени действия срещу правителството понякога да бъдат оправдани, пише БТА.

Тези проучвания илюстрират също така запазването на дълбоките разделения в американското общество, което новият президент Джо Байдън обеща да помири. Байдън и вицепрезидентката Камала Харис имат планирани за утре речи, за да отбележат годишнината от щурма на 6 януари 2021 г. Две трети от избирателите на Доналд Тръмп продължават да вярват, че президентът демократ не е бил легитимно избран и че е извършена измама по време на гласуването през 2020 г., в унисон с реториката на неговия републикански предшественик, която не е подкрепена от никакви доказателства.

Точно преди щурма на Капитолия президентът републиканец се обърна лично към привържениците си, за да повтори, че изборите са му били "откраднати", и ги призова да се "борят като дяволи". Ето защо около 60 процента от американците смятат, че той носи сериозна отговорност за нахлуването в Конгреса в момент, когато конгресмените утвърждаваха победата на Джо Байдън.

"Координирани усилия"

Мненията обаче отново зависят от партийната принадлежност: 83 процента от избирателите на Тръмп смятат, че отговорността му е "малка" или "никаква", показва анкетата на "Вашингтон пост".

Според проучването на Си Би Ес пък 26 на сто от американците дори искат Тръмп да се кандидатира за президент през 2024 г. За да установи точната му роля и тази на неговите приближени, Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, създаде специална разследваща комисия, която въпреки липсата на сътрудничество от страна на антуража на Тръмп, изслуша над 300 свидетели и събра хиляди документи. За шест месеца "открихме неща, които ни тревожат, има хора, които се опитаха . . . да подкопаят честността на нашата демокрация", каза по телевизия Ей Би Си председателят на комисията Бени Томпсън.

"Изглежда имаше координирани усилия от страна на някои хора за омаловажаване на президентските избори", може би става дума за "хора в изпълнителната власт, в министерството на отбраната, в неправителствени организации, много богати хора или държавници . . . ", добави той, като обеща да предаде на правосъдието всички доказателства за незаконни действия.

Неговата колега Лиз Чейни, която е сред малцината републиканки в тази комисия, обвини Доналд Тръмп, че е запазил мълчание по време на щурма.

"Той можеше да направи изявление по телевизията, за да каже на привържениците си да спрат, можеше да им каже да се оттеглят, да се приберат вкъщи. Той не го направи . . . Трудно е да си представим по-сериозно бягство от отговорност", каза тя.

Мая Йорданова
352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.06 | 00:00

1
Година от преврата, една от ковид целите. Демокрацията се лекува с ваксини. Иначе бързо се разпространява.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини