Глобални лидери порицаха талибаните поради обвинения за убийства на бивши членове на силите за сигурност

  • 05 декември 2021 14:23

  • 689
  • 0
Глобални лидери порицаха талибаните поради обвинения за убийства на бивши членове на силите за сигурност
© Getty Images/Guliver (архив)

Над 20 страни, включително САЩ, Великобритания и Германия, публикуваха съвместно изявление, изразяващо загриженост от обвиненията, че бивши членове на силите за сигурност са изчезнали или са били екзекутирани в Афганистан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В публикуван във вторник доклад на "Хюман райтс уоч" се казва, че над 100 бивши членове на афганистанските сили за сигурност са били убити или са изчезнали след като талибаните поеха контрола над страната преди близо 4 месеца.

Талибаните призоваха САЩ да деблокират замразените авоари на Афганистан

В изявлението, публикувано от Държавния департамент на САЩ, се подчертава, че подобни действия "представляват сериозно нарушение на човешките права и противоречат на обявената от талибаните амнистия". "Призоваваме талибаните да прилагат ефективно амнистията за бивши членове на афганистанските сили за сигурност и бивши служители на правителството, за да гарантират, че тя се спазва в цялата страна и от всички техни членове".

Страните, подписали изявлението, призовават за пълно и прозрачно разследване на обвиненията и подвеждане на виновните под отговорност. "Ще продължим да съдим талибаните според делата им", предупреждава се в документа. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини