Премиерът на талибаните с първи думи след три месеца на власт

  • 27 ноември 2021 21:41

  • 2577
  • 0
Премиерът на талибаните с първи думи след три месеца на власт
© gettyimages

Мохамад Хасан Ахунд, дефакто премиер на Афганистан от редиците на талибаните, се обърна към сънародниците си с предварително записано аудиопослание, три месеца след назначаването си, съобщи БТА.

Дългоочакваното послание на Ахунд бе разпространено от държавната телевизия днес вечерта. В речта си той посочва, че талибаните са изпълнили обещанието си, продължавайки боевете срещу чуждестранните сили до утвърждаване на ислямско правителство и стабилизиране на страната. Той заяви също така, че гладът, безработицата и рязкото повишаване на цените са съществували и преди талибаните да вземат властта.

Талибаните благодариха на Русия за доставката на хуманитарна помощ в Афганистан

Ахунд призова сънародниците си да бъдат благодарни за талибанския режим. Премиерът каза, че икономическата криза в Афганистан може да бъде разрешена, ако бъдат освободени резервите на стойност около 9 млрд. долара на Афганистанската централна банка, които са блокирани най-вече в САЩ.

Милиони афганистанци загубиха основния си източник на доходи след падането през август на правителството, подкрепяно от международната общност. Агенции на ООН предупреждават, че в страната назрява хуманитарна криза. Никоя държава не е признала правителството на талибаните.

Международната общност призовава режима да сформира правителство с широко представителство и да уважава човешките права и правата на жените. Въпреки това обаче над 90 процента от фигурите в сегашното правителство са от една етническа група и сред тях няма жени.

Мая Йорданова
2577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини