Талибаните призоваха САЩ да деблокират замразените авоари на Афганистан

  • 02 декември 2021 06:54

  • 1193
  • 0
Талибаните призоваха САЩ да деблокират замразените авоари на Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Талибаните отново призоваха САЩ да деблокират милиарди долари замразени афганистански авоари след двудневни преговори в Доха в момент, когато Афганистан се бори със сериозна хуманитарна и икономическа криза, предаде Франс прес.

Правителството на талибаните настоя също за премахване на санкциите по време на двустранните срещи, водени от талибанския министър на външните работи Амир Хан Мутаки и специалния представител на САЩ за Афганистан Том Уест.

Талибаните: Няма да игнорираме ислямските ценности, дори ако се появят възражения

Първата фаза на преговорите вече се състоя в Доха през октомври, след като талибаните се върнаха на власт в Кабул през август и след края на 20-годишното американско присъствие в Афганистан, цитира БТА.

"Двете делегации обсъдиха въпроси от сферата на политиката, икономиката, общественото здравеопазване, образованието и сигурността, както и (средства) за достъп до необходимите банкови и финансови услуги", написа говорителят на афганистанското външно министерство Абдул Кахар Балхи в Туитър.

"Афганистанската делегация даде уверения на САЩ по отношение на сигурността, призовавайки за безусловно деблокиране на афганистанските авоари, слагане на край на черните списъци и санкциите, и настоя хуманитарните въпроси да бъдат отделени от политиката", добави говорителят.

Вашингтон замрази близо 9,5 млрд. долара (8 млрд. евро) авоари на афганистанската централна банка. МВФ и Световната банка също спряха дейността си в Афганистан.

САЩ твърдо поддържат позицията си относно санкционните мерки, по-специално срещу талибанския премиер Мохамад Хасан Ахунд, като уверяват, че въпреки това ще действат, за да помогнат на афганистанския народ.
Вашингтон призова също талибаните да дадат на жените и момичетата достъп до образование и "изрази дълбока загриженост относно твърденията за нарушения на правата на човека" в Афганистан.

САЩ напомниха на талибаните за техния ангажимент да не позволяват на "терористични" организации да действат на афганистанска земя и да гарантират безопасното придвижване на американски граждани, които желаят да напуснат страната.

Талибаните започнаха да преследват бойци от "Ислямска държава" в Афганистан

Вашингтон също така призова за освобождаването на американския гражданин Марк Фрерикс, отвлечен в Афганистан през февруари 2020 г.

Талибаните определиха преговорите в Доха като "позитивни" и казаха, че Мутаки се е срещнал в столицата на Катар също с посланиците на Япония и Германия, акредитирани в Афганистан.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1193 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини