Общото събрание на ООН се ангажира да удвои усилията в борбата срещу расизма по света

  • 23 септември 2021 07:49

  • 61830
  • 2
Общото събрание на ООН се ангажира да удвои усилията в борбата срещу расизма по света
© Getty Images/Guliver

Общото събрание на ООН се ангажира да удвои усилията в борбата срещу расизма по света, като отбеляза годишнината от емблематичната, но и оспорвана антирасистка конференция през 2001 г. в Дърбан, Южна Африка, съобщи Асошиейтед прес. И този път конференцията, организирана от ООН, беше белязана с разделение в позициите на страните.

Като направи преглед на двете десетилетия от конференцията в Дърбан, Общото събрание прие резолюция, в която отбелязва известен напредък, но осъжда нарастването на дискриминацията, насилието и нетолерантността, насочени към хора с африкански произход и много други групи - от роми до бежанци, от млади до стари, от хора с увреждания до прогонени от домовете си.

САЩ призоваха световните лидери да не присъстват лично на годишната сесия на Общото събрание на ООН заради коронавируса

На заседание, посветено на репарациите и расовата справедливост към хора с африкански произход, Общото събрание отбеляза последствията от робството, колониализма и геноцида и призова за гаранции, че хората с африкански произход могат да търсят "подходящи репарации или удовлетворение" чрез националните институции.

В резолюцията се отбелязват и злините, причинени от религиозните предразсъдъци, особено антимюсюлманските, антисемитските и антихристиянските. В изказването си президентът на Конго Феликс Чисекеди се спря и на неравенството в достъпа до ваксини срещу КОВИД-19 в различните части на света. Той отбеляза, че в страната му само един на хиляда жители е получил поне една доза от ваксините.

Израел, САЩ и някои други страни обаче бойкотираха конференцията заради продължаващото недоволство от срещата в Дърбан преди 20 години. Там САЩ и Израел напуснаха срещата, защото участници в нея предложиха декларация, осъждаща отношението на Израел към палестинците. Според информация от Израел поне 19 страни не са взели участие и в конференцията тази сряда, допълва БТА.

Весела Найденова
61830 2

Коментари 2

Добави коментар
Мутро-синята мафия

2021.09.23 | 08:40

2
прояви расизъм срещу българския етнос, избива ни с глад и немотия.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.23 | 08:39

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини