Индианци транспортираха до Вашингтон огромен тотем, за да привлекат внимание към опазването на свещените за тях места в САЩ

  • 30 юли 2021 13:00

  • 426
  • 0
 Индианци транспортираха до Вашингтон огромен тотем, за да привлекат внимание към опазването на свещените за тях места в САЩ
© Getty Images

Американски индианци транспортираха до столицата на САЩ висок около 7,5 метра тотемен стълб с тегло над 2 тона, за да призоват по този начин президента Джо Байдън да защити свещените за коренното население места, предадоха БТА и ТАСС.

Стълбът е плод на усилията на майстори от племето лами, което живее на територията на щата Вашингтон, на западното крайбрежие на САЩ.

Транспортирането на тотема до столицата, която е на Източния бряг, е отнело около две седмици.

Акцията беше наречена "Ред роуд то Ди Си" ("Червеният път към Окръг Колумбия). Тотемът е преминал през цялата страна, а организаторите на акцията са спирали на свещени за американските индианци места.

Тотемният стълб отдава почит на всички свещени за коренните народи места и е дар за администрацията, както и спешен призив за действие. Общности от цялата страна молят президента Байдън незабавно да защити свещените места, пише на сайта на акцията.

Преди да се насочат към столицата Вашингтон, създателите на тотемния стълб обиколиха с него над 100 общини в цялата страна, за да привлекат вниманието към заплахата, пред която са изправени свещените за индианците места заради реализацията на проекти в нефтената, газовата и минната промишленост.

Вчера във Вашингтон имаше тържествена церемония по случай пристигането на тотема. В нея участва министърката на вътрешните работи на САЩ Дебра Холанд, която е първата представителка на коренното население на този пост.

В САЩ вътрешното ведомство се занимава главно с въпроси по използването на федералните земи и добива на природни ресурси, както и с координирането на различни програми, свързани с американските индианци, с коренните жители на Аляска и на Хавай.

До 31 юли тотемният стълб ще се намира пред сградата на Националния музей на американските индианци. След това организаторите разчитат да му бъде определено постоянно място във Вашингтон или околностите.

Тотемният стълб е изработен от 400-годишен кедър. На него са издялани фигури на риба, вълк, мечка, орел, луна, река и седем сълзи - символ на травмите, нанесени на седем поколения от коренните народи.

Снимки: Getty Images

Борислава Борисова
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини