В САЩ назрява необходимостта от задължително ваксиниране срещу COVID-19

  • 29 юни 2021 08:35

  • 1020
  • 5
В САЩ назрява необходимостта от задължително ваксиниране срещу COVID-19
© getty images

Щеше да е хубаво, ако можеше САЩ да достигнат групов имунитет единствено чрез инициативи за насърчаване на ваксинирането срещу ковид като раздаване на билети за спортни събития и безплатна бира, пише за в. "Ню Йорк таймс" главният здравен експерт на Университета на Индиана Арън Каръл.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Американците не обичат да им се нарежда какво да правят, а представителите на властите обикновено предпочитат да развържат кесията, вместо да трябва да налагат наказания.

Някои хора дори разглеждат задължителното ваксиниране като неамериканско, но всъщност то е част от историята на основаването на САЩ. По времето на Американската революция ваксинирането срещу едра шарка е масова практика в Европа. По тази причина британската армия като цяло не била засегната от болестта, но с армията на колонистите се случило точно обратното. Ген. Джордж Вашингтон обаче си дал сметка, че задължителното ваксиниране е необходимо за спечелването на войната и m,ep 1777 го заявил и в Конгреса. Въпреки че срещнал съпротива, Вашингтон успял да прокара задължителното ваксиниране. В резултат на това нито един полк на революционната армия не бил изваден от строя от болестта и в крайна сметка колонистите спечелили войната.

Вирусолог: "Делта" вариантът не отменя действието на ваксините

Днес ваксинационната кампания в много райони на САЩ е в застой и почти всички смъртни случаи от COVID-19 са сред неваксинираните, изтъква Каръл.

Когато преди много време Съединените щати се бореха с едрата шарка, необходимо бе въвеждането на задължителното ваксиниране, за да може достатъчно хора да бъдат ваксинирани. Същото важеше и за борбата с полиомиелита. Почти всички най-сериозни заразни болести в страната - морбили, заушката, рубеолата, коклюшът и дифтерията, са победени чрез въвеждането на задължително ваксиниране в училищата. В резултат повечето деца биват ваксинирани и с течение на времето тези деца стават възрастни, които са ваксинирани. Ето така страната се сдобива с групов имунитет. Този процес обаче може да отнеме десетилетия, а COVID-19 е нещо извънредно и не разполагаме с толкова време. Малко вероятно е САЩ да се справят с пандемията, без да въведат задължително ваксиниране, обобщава здравният експерт.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1020 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
В България назря

2021.06.29 | 09:45

5
необходимостта от масово ибане на седсарски за.дници, чакаме изборите.
Идиот Новини.бг

2021.06.29 | 09:44

4
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".

2021.06.29 | 09:37

3
И холокоста е бил задължителен до 1945, после не.

2021.06.29 | 09:28

2
Не бе, това е конспирация!

2021.06.29 | 09:07

1
Как изведнъж назряха тея възможности,ние си знаехме че ще започнат да назряват де.

Добави коментар

Водещи новини