Джо Байдън заяви, че Израел има правото да се защитава

  • 13 май 2021 07:27

  • 553
  • 4
Джо Байдън заяви, че Израел има правото да се защитава
© Getty Images, архив

След телефонен разговор с израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви, че "Израел има правото да се защитава", предаде Асошиейтед прес.

Изказването на Байдън идва на фона на ескалацията на насилието и взаимния обстрел между израелските сили и палестинската групировка Хамас, която контролира ивицата Газа. Досега конфликтът е отнел живота на десетки хора.

Американският президент каза, че очаква и се надява, че "това ще приключи по-скоро рано, отколкото късно". "Израел има правото да се защитава", когато хиляди ракети са изстрелвани към негова територия.

В изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс, се казва, че Байдън е осъдил ракетните атаки на Хамас и други терористични групи срещу Израел, включително срещу Ерусалим и Тел Авив. Пред Нетаняху той е насърчил намирането на път към възстановяване на устойчивото спокойствие. Американският президент е изразил убеденост, че Ерусалим като град с такова значение за вярващите по цял свят трябва да бъде пространство на мира.

Байдън е казал, че неговият екип по националната сигурност е в редовен контакт с колегите си от Израел, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в опит да бъде намерено решение на конфликта.

Израелски удари разрушиха частично голяма сграда в ивицата Газа, Израел въвежда нощен полицейски час в град Лод

В съобщението на Белия дом се казва още, че Байдън и Нетаняху са се договорили да поддържат личен контакт в следващите дни, както и консултации между своите екипи.

Насилието избухна миналия петък край джамията Ал Акса в Ерусалим заради недоволството от потенциалното изселване на палестинци от земя, за която претендират израелски заселници.

Последвайте канала на

Novini.bg
553 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емил Стефанов

2021.05.13 | 10:04

3
Двойни стандарти и лицемерие по ФАШИСТКИ.Ако си чалмар,камилар или живееш на Север от Киев ИЗЧЕЗНИ или УМРИ.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.05.13 | 13:31

4
Двойните стандарти и лицемерието са за теб и за рускенефа на Путин! ДА, Израел има право да се защитава!
тод

2021.05.13 | 08:42

1
а палестина няма ли право.....
Емил Стефанов

2021.05.13 | 10:04

2
Е виждаш как е...

Добави коментар

Водещи новини