VOA: САЩ подкрепят усилията на страните-членки на ЕС да помогнат на София и Скопие да стигнат до решение

  • 05 май 2021 11:56

  • 453
  • 4
VOA: САЩ подкрепят усилията на страните-членки на ЕС да помогнат на София и Скопие да стигнат до решение
© Pixabay

„САЩ подкрепят всички усилия на Европейския съюз и неговите страни-членки да помогнат на България и Северна Македония да стигнат до решение“, заяви пред The Voice of America говорител на Държавния департамент в отговор на въпрос дали Вашингтон подкрепя предложението на Австрия да посредничи между София и Скопие за решението на спорните въпроси, предава македонското електронно издание „Либертас“.

„Историческият Преспански договор показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да правят компромиси и да намират решения. Убедени сме, че България и Северна Македония ще направят същото, като преговарят за двустранните си спорове извън процеса на присъединяване към ЕС. Съединените щати насърчават всички усилия на ЕС и неговите държави-членки да помогнат на страните да постигнат по-лесно този резултат“, заяви говорителят на Държавния департамент.

Той също така добави, че САЩ силно подкрепят кандидатурите за членство в ЕС на всички кандидати от Западните Балкани.
Берлин е готов да помага за решаването на спорните въпроси между София и Скопие

„Ние вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е изцяло в ЕС. Процесът на разширяване насърчава дългосрочния мир, стабилност и просперитет в региона“, отбеляза говорителят на американското външнополитическо ведомство.

Австрийският министър за Европа Каролин Едщадлер по време на посещението си в Скопие във вторник предложи Виена да посредничи в преговорите между София и Скопие. Според нея би било голяма грешка, ако двустранните конфликти и нерешените исторически въпроси са причина страната да не започне преговори за присъединяване със Съюза. предаде "Фокус".
 

Novini.bg
453 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.05.05 | 12:02

1
Предизборните идиотщини на охранените патриоти и агент Иван се връщат като бумеранг върху България.
берлински конгрес

2021.05.05 | 12:08

2
ново берлинско конгресче ще ни спретне запада

2021.05.05 | 12:22

3
Да е'ба майка им услужлива!!!!

2021.05.05 | 16:29

4
Държавата на конярите и краварите е най-големия "подкрепител" в международното галактическо пространство. Тя "подкрепи" Камбоджа, Виетнам, Куба - не чак толкова, Чили, Никарагуа. Много искат да "подкрепи" Венецуела, но засега не става. Руснаците и пречат. Също така "подкрепи" и продължава да "подкрепя" Ирак, Афганистан, Либия и много други. Хвала на този "подкрепител"!

Добави коментар

Водещи новини