Анализатор: Една бъдеща АМ "Гоце Делчев" между България и Македония би могла да ни сближи

  • 14 септември 2020 17:04

  • 751
  • 1
Анализатор: Една бъдеща АМ "Гоце Делчев" между България и Македония би могла да ни сближи
© Кадър: БНТ

Македония ще продължи своята активна европейска интеграция с избирането на Зоран Заев за премиер на страната. Той обаче спечели изборите с много малка преднина, което може да се счита като жълт картон срещу него от страна на македонците, които също настояват за върховенство на закона и за правова и демократична държава. Това коментира в студиото на "Светът и ние" по БНТ международният анализатор Владимир Владимиров.

,,По договора с Гърция в общи линии няма проблем, тъй като на практика той отвори пътя за членство на Македония в НАТО и тя вече е член на НАТО. Но при договора с България нещата са по-различни. Българските политици изключително много фокусират вниманието си върху историческата комисия. Самият договор и историческа комисия трябва да бъдат една малка част от взаимоотношенията между двете страни. Една магистрала, например, с името "Гоце Делчев" между България и Македония, би могла много да ни сближи икономически'', обясни Владимиров.

В Северна Македония: Предложението на София за Гоце Делчев е неприлично

България е най-големият съюзник и приятел на Македония. А в последните 30 години след разпадането на Югославия България е може би най-истинският приятел на Македония. Така че България трябва да погледне това, което се случва днес в Македония, и да приеме реалността, че има отделна държава и отделен народ, смята още анализаторът.

,,Официално населението на Македония е около два милиона души, но търговските ни взаимоотношения не се влияят от политическите закачки. Нашият стокообмен може да стигне до милиард на година в условията на по-добра икономическа среда, което е сериозно постижение'', посочи в заключение Владимиров.

Novini.bg
751 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.09.14 | 17:12

1
една магистралка за усвояване на парици от Европа може да нагуши нашите мутрьошки

Добави коментар

Водещи новини