САЩ не планират да унищожат неконтролируема китайска ракета

  • 07 май 2021 07:37

  • 812
  • 2
 САЩ не планират да унищожат неконтролируема китайска ракета
© getty images

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че американското министерство на отбраната не предвижда да унищожи китайската ракета, която този уикенд би трябвало на навлезе неконтролируемо в атмосферата на нашата планета. Той обаче разкритикува с половин уста Пекин, че е изгубил контрола над ракетата, предаде Франс прес.

"Според последните оценки, които видях, се предвижда на 8 или на 9 май ракетата да се върне без контрол в атмосферата. На този етап не предвиждаме да я унищожим. Надяваме се, че тя ще падне на такова място, на което няма да навреди на никого, в океана или на подобно място. Надяваме се", заяви Остин.

Останки от китайска ракета може да паднат на Земята в близките дни

Китай изстреля миналата седмица първия от трите елемента на космическата си станция. Този елемент беше изведен в орбита от ракетата Чанчжън 5В. Именно тази ракета трябва да се приземи в идните дни, но никой не знае къде ще стане това.

След отделянето на космическия модул, ракетата започна да обикаля в орбита около планетата по нерегулярна траектория, изгуби бавно височина и това прави почти невъзможно да се прогнозира къде ще влезе тя в атмосферата и на кое място ще падне. Възможно е тя да се разпадне в атмосферата и само ограничен брой отломки да паднат на земята. Но ако остане цяла, има големи шансове да падне в морето, тъй като планетата ни е съставена на 70 процента от вода. Но ракетата може да падне и в обитаема зона или върху кораб.

Без да назовава китайските власти, Остин каза, че изстрелването на ракетата не е било планирано с достатъчно внимание. Той каза, че онези които действат в космоса трябва да имат задължение да го правят по един премислен и обезопасен начин.

Не за първи път Китай губи контрол върху космически кораб при завръщането на земята. През април 2018 г. космическата лаборатория Тянгун-1 се разпадна при навлизането в атмосферата, две години след като спря да работи. Тогава китайските власти отрекоха тя да се изплъзнала от техния контрол.
 

Novini.bg
812 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.05.07 | 11:47

1
Китай щесе справят.

2021.05.07 | 11:47

2
Китай са терористи.Може да е контролират падащата ракета и да я насочат към някой земен обект.И ще кажат ние нее контролирахме.

Добави коментар

Водещи новини