Тръмп е предложил на Ким Чен-ун да се върне в Пхенян на борда на американския президентски самолет

  • 22 февруари 2021 09:12

  • 1066
  • 2
Тръмп е предложил на Ким Чен-ун да се върне в Пхенян на борда на американския президентски самолет
© Getty images

Бившият президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е предложил на севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, да се върне в Пхенян с американския президентски самолет "Еърфорс уан" след срещата им на високо равнище в Ханой през 2019 г., разкрива документален филм на Би Би Си.

Според филма "Trump Takes on the World" с това предложение предишният президент на САЩ е "удивил и най-опитните дипломати". Ким е отказал, отбелязва Франс прес. Тръмп предложи на Ким да се върне в страната си с Еърфорс уан, казва пред Би Би Си Матю Потингер, съветник на експрезидента републиканец. "Президентът знаеше, че Ким е пристигнал в Ханой след няколкодневно пътуване с влак през Китай и каза: "Мога да ви върна у дома за два часа, ако желаете". Ким отказа", допълва Потингер.

Ако севернокорейският лидер беше приел предложението, неговото присъствие (а вероятно и това на част от антуража му) на борда на американския президентски самолет във въздушното пространство на Северна Корея щеше да създаде множество проблеми със сигурността, отбелязва АФП.

Байдън: Америка се завръща

Ким пристигна за първата си среща с Тръмп, в Сингапур през 2018 г., на борда на самолет, взет назаем от Китай. Пекин е решен да запази сферата на влиянието си в Северна Корея, която играе ролята на буфер между китайските граници и американските войници в Южна Корея. На срещата в Сингапур Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския показа на Ким президентския автомобил отвътре, демонстрирайки сближаването им. След като си размениха обиди и заплахи с ядрена война, Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, и Тръмп доста се сближиха, а срещите им бяха както исторически, така и символични. Напредък по ключовия въпрос за ядрената и ракетна програми на Пхенян обаче не беше постигнат, а преговорите замряха след гръмкия провал на втората среща на върха между двамата в края на февруари 2019 г. в Ханой.

Една от причините за този неуспех беше липсата на консенсус какви отстъпки трябва да направи Северна Корея в замяна на отмяна на наложените й международни санкции, информира БТА. Миналия месец Ким нарече САЩ най-големия враг на Северна Корея и заяви, че политиката на Вашингтон спрямо Пхенян никога няма да се промени, който и да е на власт в Белия дом.

Последвайте канала на

Novini.bg
1066 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Rachela22

2021.04.10 | 03:58

2
­В­­­и­­­ж­т­­­е­­­ ­­­м­о­я­­т­­­а­ ­­­т­­­и­­­й­н­­­ ­п­­­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­-­­ ­W­­­W­­W­.­­­B­­­G­­­1­­­7­­.­C­­L­U­­B­­­
Бай Васо Сърбеца

2021.02.22 | 09:21

1
Сорос пропаганда

Добави коментар

Водещи новини