Джон Кери изрази съжаление, че страната му е отсъствала от борбата срещу глобалното затопляне при управлението на Тръмп

25 януари 2021 20:49

Джон Кери изрази съжаление, че страната му е отсъствала от борбата срещу глобалното затопляне при управлението на Тръмп
© Getty Images
453 3

Новият американски емисар по климатичните въпроси Джон Кери заяви днес по време на онлайн среща на върха, чийто домакин е Нидерландия, че съжалява за отсъствието на САЩ по време на президентството на Доналд Тръмп в борбата срещу глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Кери, който е специален пратеник по климатичните въпроси на новия президент Джо Байдън, призова САЩ да положат повече усилия, за да може хората да устояват по-добре на последиците от климатичните промени.

На форума лидерите на Германия, Франция и Великобритания също се ангажираха да подкрепят тази кауза.

"Преди три години учените ни отправиха сериозно предупреждение. Те казаха, че имаме 12 години, за да избегнем най-лошите последици от климатичните промени", заяви Кери в своето послание. "Сега ни остават девет години и съжалявам, че страната ми отсъстваше през предишните три години", добави той.

При Доналд Тръмп САЩ се изтеглиха от Парижкото споразумение за климата. Джо Байдън промени това още в първия си работен ден.

"Президентът Байдън превърна борбата срещу климатичните промени в абсолютен приоритет на своята администрация. Благодаря на Господ, ние имаме сега един президент, който управлява, казва истината и следи внимателно този въпрос", подчерта Кери. "Горди сме, че се завърнахме. Ние се завръщаме със смирение заради нашето отсъствие в предишните 4 години и ще направим всичко което е по силите ни, за да го компенсираме", увери Кери.

Novini.bg
453 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2021.01.26 | 22:44

139296
Тръмп го тръгнаха и всички стари муцуни се появиха на трапезата. Къде се бяха крили досега. В запас ли бяха. И веднага почват да ни поучават колко сме грешни.

2021.01.26 | 06:25

138070
марионетка
мишка

2021.01.26 | 00:33

137994
този досега в кома ли беше, че чак сега изразява съжаление

Добави коментар

Водещи новини