Масовото изчезване на видове преди 450 млн. години може да се дължи на глобално затопляне

  • 23 юни 2020 12:02

  • 1163
  • 1
Масовото изчезване на видове преди 450 млн. години може да се дължи на глобално затопляне
© Pixabay

Първото масово изчезване на видове на Земята преди 450 млн. години може да се дължи на глобално затопляне и засилена вулканична дейност на нашата планета, твърди ново проучване.

До момента се смяташе, че събитията от периода Късен палеозой са резултат от края на ледниковия период на планетата ни, което довело до повишаване на нивото на световния океан, както и по-високото съдържание на кислород във водите на планетата, предава БТВ.

Около 85% от всички водни видове измрели в резултат на тези промени.

Почина ученият, популяризирал термина "глобално затопляне"

Новото проучване сочи, че засилената вулканична дейност е изпуснала в атмосферата на Земята достатъчно въглероден диоксид, който на практика е задушил животинските видове на планетата ни и е намалил кислорода в океаните.

Изследването, което е публикувано в реномирания журнал „Геология“, по никакъв начин не отрича разтапянето на ледовете след ледниковия период, а по-скоро към него добавя елементи на глобално затопляне, предизвикани от вулканичната дейност.

Липсата на кислород в океаните в това време е продължила повече от 3 млн. години.

Най-известното масово измиране на видове е това на динозаврите преди 65 млн. години.

Последвайте канала на

Novini.bg
1163 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.06.23 | 15:26

1
След няколко години човечеството отново ще изчезне поради глобално затопляне , и след още 450 милиона години ще се появи отново глобалния разрушител на планети, човека. Планетата Земя отново ще се е възстановила. Отново хората ще открият чудесата на света и ще свързват всичко с извънземните. И така, цикличността ще се повтаря, докато хората се научат да ценят природата.

Добави коментар

Водещи новини