Снеговалежите в Сахара свидетелстват за глобално затопляне

  • 09 януари 2018 15:35

  • 4804
  • 2
Снеговалежите в Сахара свидетелстват за глобално затопляне
© Twitter

Зачестилите снеговалежи в пустинята Сахара са признак за глобално затопляне, както топлата зима в Русия, студовете в САЩ и наводненията в Европа. Това заяви ръководителят на Хидрометеорологичния център на Русия Вадим Вилфанд, цитиран от ТАСС.

На 7 януари в пустинята Сахара, в района на град Айн Сефра в северната част на Алжир падна сняг. Снежната покривка достигна дебелина около 40 см. Привечер снегът се стопи.

Една година по-рано, през декември 2016 г. сняг за пръв път падна в същия район от 1979 г.. "Тези екстремни събития - снеговалежи в Сахара, рязко и продължително застудяване в Северна Америка, много топло време в европейската част на Русия, дъждове, довели до наводнения в редица страни в Западна Европа, зачестяват“, подчерта Вилфанд. „Зачестяването им е следствие от глобалното затопляне. Не става въпрос само за мое виждане, а за мнението на редица учени от Междуправителствената експертна група по изменение на климата".

Ученият допълни, че необичайни снеговалежи имало също в Египет и Близкия изток, макар да се регистрират веднъж на всеки 15-20 години. Вилфанд поясни, че вниманието на учените било привлечено от повторяемостта на подобни събития, а не от необичайността им.


 

Мая Йорданова
4804 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Not a robot

2018.01.16 | 12:03

2
Костов със сигурно не го харесвам, ненавижда целия преход. Но тоя трол, който под всяка новина използва думата "седесарски" ме ВБЕСЯВА! Новината е от РУСКИ хидрометеролози! И, да, аз съм може би русофил, но същото казват и американски учени! Пре*бахме климата и планетата!

2018.01.11 | 23:15

1
Щом снеговалежите свидетелстват за затопляне седесарският ви вестникарски колектив е за психически преглед.

Добави коментар

Водещи новини